Belföld

Sorra álltak le a műtők a Péterfy Sándor utcai kórházban a főigazgató lemondása előtt

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a hétvégén is dolgozott a Péterfy Sándor utcai kórházban kialakult válság megoldásán, több mint 30 főorvost hallgattak meg a már a betegellátást veszélyeztető körülményekről, írja a Népszava.

A lap már néhány hete is arról írt, hogy a Péterfy Sándor utcai kórház főorvosi kara elfogadhatatlannak tartja az új főigazgató vezetési stílusát, amiről az Országos Kórházi Főigazgatót is értesítették. A Népszava forrásai szerint az új vezetőnek már március 10-én sikerült úgy fogalmaznia egy értekezleten, hogy „az orvosok fehérgalléros-bűnözők”. Volt aki úgy ítélte meg: „agresszív fellépésével rendre megfélemlítette vezetőtársait, majd egy-egy ilyen konkrét ügy után volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden”.

Azonban azóta kiderült, hogy hiába jelezték a főigazgatónak a műtőblokk helyiségeinek hibáit, az ügyben semmi sem történt, sőt, egy másik emeleten lévő tartalék műtő már zajló felújítását is leállították. A múlt hét keddtől gyakorlatilag az intézmény kénytelen volt felfüggeszteni az urológiai és sebészeti műtéteket.

A műtőblokk több helyiségében március óta nem működött a klímaberendezés, így a betegeket 38 fokban kellett volna operálni. Ezt a szakdolgozók sem vállalták, ilyen hőségben nemcsak az operatőrök koncentrációs képessége romlik, de nő a szövődmények, a sebfertőzés kockázata is.

A nőgyógyászati műtők pedig csőtörés miatt váltak használhatatlanná. Így a Péterfyben a múlt héten gyakorlatilag csak a szemészeti és az orr-fül-gégészeti műtétes beavatkozásokra, valamint a császármetszésekre kerülhetett sor. A Népszava úgy tudja, a hétvégére már a mentőszolgálat is fölkészült arra az eshetőségre, ha az ellátás összeomlik az intézményben, és az ott ellátandó betegeket máshová kell vinniük. Erre azonban végül nem került sor.

Ahogy arról vasárnap beszámoltunk, a kórház főigazgatója, Tóth László beadta felmondását. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szűkszavú közleményében annyit írt, a főigazgató vezetői megbízása saját kérésére megszűnt. Arra a kérdésre, hogy miért mondott le a kórházigazgató, és ki lesz az utóda, nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik