Belföld

Lemondott a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója

Róka László / MTI
Róka László / MTI

Beadta felmondását Tóth László, a Péterfy Utcai Kórház főigazgatója – tudta meg a 24.hu. A lemondás tényét az Országos Kórházi Főigazgatóság megerősítette lapunknak. Az OKFŐ szűkszavú közleményében annyit írt,

Dr. Tóth László főigazgató vezetői megbízása saját kérésére megszűnt. 

Arra a kérdésre, hogy miért mondott le a kórházigazgató, és ki lesz az utóda, nem kaptunk választ.

Tóth nem sokáig vezette a kórházat: március elsején váltotta az intézmény élén a nyugdíjba vonulása miatt távozó Sásdi Antalt. Tóth László a Belügyminisztérium helyettes államtitkári posztját cserélte a városi kórház igazgatói székére.

Néhány héttel ezelőtt a Népszava arról cikkezett, hogy a Péterfy Sándor utcai kórház főorvosi kara elfogadhatatlannak tartja az új főigazgató vezetési stílusát, amiről az Országos Kórházi Főigazgatót is értesítették. A Népszava forrásai szerint az új vezetőnek már március 10-én sikerült úgy fogalmaznia egy értekezleten, hogy „az orvosok fehérgalléros-bűnözők.” Volt aki úgy ítélte meg: „agresszív fellépésével rendre megfélemlítette vezetőtársait, majd egy-egy ilyen konkrét ügy után, volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden.”

A lap azt is tudni véli, hogy több szerződéses munkaviszonyban álló orvos bért sem kapott, emiatt az érintettek távoztak az intézményből. Emiatt viszont kevesebb műtét elvégzése vált lehetővé.

A főorvosi kar május 25-én délutánra rendkívüli főorvosi értekezletre hívta az új főigazgatót. A  kórház főorvosai közül többen is elmondták tapasztalataikat, véleményüket, majd a jelenlévők bizalmi szavazással nyilvánvalóvá tették a bizalomvesztésüket is új főigazgatóval szemben. Az erről zajló szavazáson 22 főorvos az új vezető ellen, míg 6 főorvos támogatóan voksolt, hárman pedig tartózkodtak.

Az ügyben a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) vizsgálatot folytatott, amelynek eredményeként változtatási javaslatokat fogalmaztak meg a Péterfy Sándor utcai kórház működésével kapcsolatban – írta szombaton Facebook oldalán a kórházi főigazgatóság.

„Az OKFŐ vezetése áttekintette a javaslatokat és megtette a szükséges intézkedéseket a magas színvonalú betegellátás biztosítása érdekében” – tették hozzá, de további részleteket nem árultak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik