Belföld

Fellázadtak az orvosok a Péterfy Sándor utcai kórházban az új főigazgató ellen

Róka László / MTI
Róka László / MTI

A Péterfy Sándor utcai kórház új főigazgatója, Tóth László március elsején váltotta az intézmény élén a nyugdíjba vonulása miatt távozó Sásdi Antalt. Tóth László a Belügyminisztérium helyettes államtitkári posztját cserélte a városi kórház igazgatói székére. Az új vezetőnek a Népszava szerint már március 10-én sikerült úgy fogalmaznia egy értekezleten, hogy „az orvosok fehérgalléros-bűnözők.” Volt aki úgy ítélte meg:

Agresszív fellépésével rendre megfélemlítette vezetőtársait, majd egy-egy ilyen konkrét ügy után, volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden.

A lap szerint több szerződéses munkaviszonyban álló orvos bért sem kapott, emiatt az érintettek távoztak az intézményből. Emiatt viszont kevesebb műtét elvégzése vált lehetővé.

Ez betegellátást veszélyeztető helyzetet teremtett.

– mondta a lapnak egy forrás.

Végül a főorvosi kar május 25-én délutánra egy rendkívüli főorvosi értekezletre hívta az új főigazgatót, ám ő aznap reggel egy délelőtti időpontot hirdetett meg. Ezen fórumon megjelent Ladányi Márta, a Péterfyt irányító Dél-pesti Centrum kórház képviselője, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság kommunikációs igazgatója, Deák Gábor is, írja a lap.

Az egyik résztvevő azt mondta a lapnak, hogy „parázs vita zajlott”. A kórház főorvosai közül többen is fölálltak és elmondták tapasztalataikat, majd a jelenlévők egy bizalmi szavazással nyilvánvalóvá tették a bizalomvesztésüket is új főigazgatóval szemben. Az erről zajló szavazáson 22 főorvos az új vezető ellen, míg 6 főorvos támogatóan voksolt, hárman pedig tartózkodtak.

A Népszava szerint a fórumot követően Tóth László főigazgatót meghallgatta az irányító Dél-pesti Centrum kórház menedzsmentje és az országos kórházi főigazgató is.

Ők is megkeresték Tóth Lászlót, és lehetőséget kínáltunk arra, hogy a saját álláspontját is ismertesse, ám eddig erre nem reagált.

Viszont a munkanap végén megjelent az OKFÖ honlapján egy közlemény, amely szerint: az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének utasítására a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) tényfeltáró vizsgálatot indított az irányítása alá tartozó Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben. A vizsgálat célja a kialakult munkahelyi légkör okainak feltárása. Ennek keretében a DPC szakemberei meghallgatásokat folytatnak és áttekintik a belső, szervezeti működéshez kapcsolódó dokumentumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik