Belföld

Nem megy kukába a koncessziós hulladéktörvény

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az Alkotmánybíróság szerint a jogszabály nem Alaptörvény-ellenes.

Az Alkotmánybíróság (Ab) határozatban utasította el a hulladékgazdálkodás új szabályozása ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt. Az erről elsőként hírt adó hvg.hu szerint az Ab azért engedte át a jogszabályt, mert elfogadta azt az érvet, hogy a hulladékkezelés koncesszióba adása közérdek volt.

A salátatörvényben módosított szabályozás megsemmisítését 16 hulladékgazdálkodó cég kérte, arra hivatkozva, hogy az új jogi szabályozás több pontja (így a kisajátításhoz hasonló korlátozás) miatt ellentétes az Alaptörvénnyel.

A hvg.hu a csaknem 40 oldalas szövegből azt emelte ki, hogy a  Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás által vezetett tanács milyen sokat hivatkozik az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium érveire, amely szerint a koncessziós kiszervezés közérdek volt, ami a testület szerint szükségessé is tette a korlátozásokat, amelyek azonban nem sértenek alapjogot.

A testület szerint „a vállalkozás joga nem abszolutizálható, és nem korlátozhatatlan: senkinek sincs alanyi joga meghatározott foglalkozással kapcsolatos vállalkozás, sem pedig ennek adott vállalkozási jogi formában való gyakorlásához.

Mivel a panaszt az öt alkotmánybíró egyhangúlag elutasította, így elvileg semmi akadálya, hogy júliustól 35 évig a Mol leánycége kezelje Magyarország hulladékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik