Belföld

Farkas Flórián: Több százezer cigány van munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A nyilvánosságot régóta kerülő, a parlamenttől tavaly húsz év után kényszerűségből búcsúzó Farkas Flórián nem csupán megjelent Szolnokon, hanem fel is szólalt a vármegyeháza dísztermében tartott romaügyi konferencián, ráadásul a kormányzatot bírálta, írja a Népszava. 

A portál cikke szerint bár a helyi tévé és újság tudósítása nem számolt be Farkas hozzászólásáról, az egyik résztvevő, Lakatos Gusztáv a közösségi oldalán közvetítette az eseményeket.

Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla

– mondta a Lungo Drom elnöke, aki külföldről jövő munkavállalók helyett romák foglalkoztatását látná szívesen.

A Roma felzárkózási fórum elnevezésű csütörtöki rendezvényen két helyettes államtitkár is részt vett: Radomszki Lászlóné a Belügyminisztériumtól és Márkus Ferenc, a Miniszterelnökségtől.

A Népszava cikke emlékezetet: a belügyi tárca közel 540 millió forintot követel vissza az Országos Roma Önkormányzattól, az összeg jelentős részét az adóhatóság révén indított végrehajtási eljárással próbálja beszedni. Olyan követelésekről van szó, melyek még a 2019 előtt ciklushoz, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába programhoz és hasonló projektekhez kötődnek. A pénz egy részét az ORÖ korábban visszafizette, a Belügyminisztérium azonban állítja, hogy az államtól kapott „működési célú támogatásból” ezt nem tehette volna meg.

Farkas Flórián arról is beszélt Szolnokon, hogy nem érti, ha valóban tartozása volt az ORÖ-nek, akkor miért kapta meg éveken keresztül az állami támogatást. Ebben az esetben – mondta – „hiba van a támogató részéről is”. Nem a rendszert kell megszüntetni, hanem a felelőst kell megtalálni – állapította meg. Óva intett attól, hogy az ORÖ-t csak azért kezdjék el „piszkálni, felszámolni”, hogy „új csírák jöjjenek létre”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik