Belföld

A végkielégítésükkel zsarolhatja a kormány azokat a tanárokat, akik a státusztörvény miatt elhagynák a pályát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza az egy héttel ezelőtt beadott státusztörvényt, lényegesen kevesebb végkielégítésre számíthatnak majd azok a pedagógusok, akik nem fogadják el, hogy a jövőben már nem közalkalmazottként, hanem köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban kell dolgozniuk. A Népszava írásából kiderül, hogy aki a státusztörvény miatt elhagyná a pályát, és idén szeptember 15-29. között írásban nyilatkozik arról, hogy nem fogadja el a jogállásváltást, az

  • 20-30 év közötti ledolgozott idő esetében két havi;
  • 20 évnél kevesebb ledolgozott időnél pedig mindössze egy havi végkielégítésre számíthat.

A tervezet ugyanakkor egyértelműsíti azt is, hogy akinek nincs kifogása a jogállásváltás ellen, nyolc havi végkielégítésre lehet jogosult, feltével ha már legalább húsz éve a pályán van. Ráadásul azoknak, akik bár felmondanak, de 31-90 napon belül mégis visszamennek tanítani, mert például nem találtak más munkát, a megítélt végkielégítésük egy részét vissza kell fizetniük. Minderre Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője mutatott rá, aki szerint ezekkkel a feltételekkel a kormány zsarolni és büntetni akar egyszerre.

„Ez az intézkedés a munka világától teljesen idegen, egyetlen célja van, hogy a kollégákat a státusztörvény elfogadására kényszerítse és visszatartsa őket a pályaelhagyástól. Illetve hogy megbüntessék azokat, akik ennek ellenére is elmennek” – nyilatkozta a lapnak Nagy Erzsébet.

A PDSZ ügyvivője mindezek mellett azt is kifogásolja, hogy a köznevelési államtitkárság képviselői az állítása szerint éppen arra tettek ígéretet az egyeztetések során, hogy akik nem fogadják el a jogállásváltást, azoknak a közalkalmazotti törvény szerinti felmentéssel és végkielégítéssel szűnik meg a jogviszonyuk. Arról egy szó sem esett, hogy ilyen módon alakítanák át a végkielégítések rendezését. Mindezt a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás is megerősítette a lapnak. Ő is egyetért abban, hogy a kormány a pályaelhagyóknak akar gátat szabni, ám szerinte a pedagógusok nagy része inkább választaná a kisebb végkielégítést, mint a túlmunkát és az önkényes áthelyezéseket. Szerinte aki tud, a versenyszférában kereshet állást magának.

A PDSZ mindenesetre kilátásba helyezte, hogy ha nem vonják vissza, vagy nem módosítják a törvényjavaslatot, akkor a szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordul.

Semjén Zsolt kérésére az Országgyűlés várhatóan a péntekre összehívott rendkívüli ülésen tárgyalja majd a státusztörvény. Délutánra az Egységes Diákfront és a Tanítanék Mozgalom ismét demonstrációt szervez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik