Belföld

Rendkívüli ülésen pénteken tárgyalják a státusztörvényt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett június 16. péntekre a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Ez az Országgyűlés honlapján megtalálható dokumentum szerint öt indítványt tárgyal majd.

Ezek között van a pedagógusok jogállását megváltoztató úgynevezett státusztörvény tervezete is.

Semjén levelének érvelése szerint a rendkívüli ülés összehívása az indítványok „mielőbbi elfogadása, illetve az ezt biztosító egyes eljárási szakaszok lezárása miatt szükséges”. A miniszterelnök-helyettes azt írta, az indítványok őszi ülésszakra halasztása „fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve a döntések végrehajtásának előkészítésének kitolódása számos problémát okozhat a jogalkalmazásban.”

Mint azt a 24.hu is megírta, a Fidesz-frakció hétfőn arról tájékoztatta az Atv.hu-t, hogy normál menetrendben szeretnék tárgyalni a parlamentben a múlt kedden benyújtott státusztörvényjavaslatot. A Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront azonban egész hétre területfoglalási engedélyt kért az Országház elé tüntetésekre, miután attól tartottak, hogy már ezen a héten sürgősséggel megszavazhatja a parlament a státusztörvényt.

A pegagógusok jogállását átszabó, kritikusai által „bosszútörvénynek” nevezett jogszabályon kívül az állami tulajdonú műemlékek és kastélyok kiszervezéséről szóló javaslatot is a pénteki rendkívüli ülésen tárgyalhatják.

Ennek értelmében bármely természetes vagy jogi személy kérelmet nyújthat be a jövőben a miniszterhez kastélyok ingyenes tulajdonba adásra vagy vagyonkezelésre.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kérhet magának egy kastélyt, lehet a tulajdonosa vagy vagyonkezelője, de vállalnia kell annak fenntartását, és 99 évig nem adhatja el azt – írja a Telex.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik