Belföld

Március óta vár Novák Katalinra az ukrán nagykövetjelölt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Sándor Fegyir több hónapja nem tudja elfoglalni hivatalát. Most is a fronton van.

A Szabad Európa diplomáciai forrásokból úgy tudja, az, hogy Sándor Fegyir befogadó nyilatkozata (agrément) lassan három hónapja Novák Katalin államfő asztalán várakozik, nem példátlan, a gyorsaság egyebek mellett a két ország kapcsolatán is múlik.

Magyarországtól függetlenül nem kommentáljuk a nagykövetek kinevezésének kérdését – kizárólag a vonatkozó elnöki rendeletek kiadása után

– nyilatkozta a Szabad Európának Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő, utalva arra, hogy Novák Katalin május 9-én adta át Magyarország új kijevi nagykövetének, Heizer Antalnak a megbízólevelét. Szolomija Bobrovszka ukrán parlamenti képviselő, a NATO-kapcsolatokért felelős küldöttség helyettes vezetője szerint a késlekedés

politikai momentum az ukrán és a magyar fél számára,

de mindkét diplomatának meg kellene kapnia a hozzájárulást, hogy elkezdhessék munkájukat.

Sándor Fegyir minderre csak ennyit reagált.

Most a frontvonalban vagyok. Nincs információm az ügyről.

A Kárpátaljai Regionális Tanács elnöke szerint a posztra ő jelenleg a legalkalmasabb, kiválóan érti a határon túli magyarság viszonyait és azokat a problémákat, amelyek Budapest és Kijev között feszülnek. A Szabad Európa kereste a külügyminisztériumot, a Sándor-palotát, Volodimir Zelenszkij hivatalát, Ukrajna magyarországi nagykövetségét is, de még nem válaszoltak.

Kapcsolódó
Novák Katalin: Nem látok a háború kérdésében olyan árnyaltan, mint a miniszterelnök
Miben mondott ellent Orbán Viktornak? Tiszta-e a lelkiismerete azután, hogy kegyelmet adott Budaházy Györgynek? Tényleg ő a NER jó zsaruja? Akkor is jóban lenne a kormányfővel, ha őt Dobrev Klárának hívnák? Lehet-e független valaki attól, akinek a monogramját fülbevalóként viselte? Mit tanult Orbántól? Államfői működése egyéves évfordulója alkalmából kérdeztük Novák Katalint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik