Belföld

Felköltözik a Várba a Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Múzeum gyűjteménye megy a Bálnába

MTVA/Jászai Csaba
MTVA/Jászai Csaba

A Honvédelmi Minisztérium (HM) fokozatosan a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi, Kapisztrán téri épületébe költözteti a minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységeit, írja a minisztérium közleményében. A Hadtörténeti Múzeum május közepén zárt be.

A közlemény szerint az elmúlt évtizedekben nemcsak a Magyar Honvédség, hanem a HM struktúrája is „olyan állapotban rekedt meg, ami nem tette lehetővé a jelenkor kihívásainak és feladatainak megfelelő környezet kialakítását.

Az ötödik Orbán-kormány, valamint a korábban megkezdett honvédelmi és haderőreform azonban minden eddiginél nagyobb figyelmet szentel a Magyarországot és a magyar embereket megfelelő erővel megvédeni képes, a szövetségesi kötelezettségekből adódó feladatokat magas színvonalon ellátó haderő kialakítására

– áll a közleményben.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye a Bálnában, illetve Székesfehérváron kap helyet. A Hadtörténelmi Levéltár a továbbiakban is változatlanul, eredeti helyén működik.

A költözés első jeléről 2022 júliusában számoltunk be: ekkor minden előjel nélkül bontani kezdték a Piavétól a Donig – a Dontól a Dunáig. Magyarország katonai története 1918-1948 című, 2021-ben felújított kiállítást, további részletekre azonban nem derült fény, bár Székesfehérvár neve a költözéssel kapcsolatban már ekkor is felmerült.

A Várnegyedben lévő épületegyüttes történetét bemutató cikkünk után még több mint fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy valamilyen változás történjen: 2023 márciusában kiderült, hogy az intézmény otthona, vagy annak legalább egy része a Kerepesi út mentén, egy hetvenöt éve a honvédséghez került, korábban hajléktalanszállóvá alakított faárugyár területén jöhet létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik