Belföld

Szeméremsértés és testi sértés miatt bűnösnek mondta ki a bíróság Donáth Lászlót

MTI / Máthé Zoltán
MTI / Máthé Zoltán

Kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében bűnösnek találta a bíróság Donáth Lászlót írja a Blikk.

Az ítélet szerint egymillió forint pénzbüntetést kell fizetnie, ellenkező esetben fogházba kerül. A volt MSZP-s politikusnak további 172 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. Az ítélet nem jogerős, mert Donáth fellebbezett a döntés ellen.

A volt politikust a II. és III. Kerületi Bíróság 2021 októberében becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A folytatólagosan elkövetett szeméremsértésben indult büntetőeljárást ugyanakkor megszüntették vele szemben. Ám a Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte, és a bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte – így került vissza a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságra az ügy.

Az evangélikus lelkészt a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel, miután állítása szerint 2019 júniusában egy konfliktus kapcsán bántalmazta, és több esetben is szexuálisan közeledett a felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. A vádirat szerint Donáth a vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve a sértettet munkavégzés közben több alkalommal akarata ellenére „testszerte megérintette”, szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki.

Bár a sértett minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, a történtekről – a legutolsó esetet kivéve – nem tett említést az intézményvezetőnek, mert – a vádlott vezető pozíciója miatt – féltette az állását

– vélekedett a vádhatóság.

A vád szerint a bizonyítási eljárás során sikerült megállapítani, hogy Donáth László egy konfliktus során felindultságból, szemből, kis erővel megszorította a sértett nő nyakát. Ennek az incidensnek a hátterében az állt, hogy a nő a takarítóeszköz tároló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt Donáth többször is megtiltotta neki.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik