Belföld

Elsőfokon pénzbüntetést kapott Donáth László, a zaklatás vádja alól felmentették

MTI Fotó: Nagy Lajos
MTI Fotó: Nagy Lajos

Jelentősen enyhítette a bíróság a zaklatással és könnyű testi sértéssel vádolt Donáth László ellen korábban hozott büntetővégzést – írja a Mandiner. Az evangélikus lelkészt a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel, miután állítása szerint a lelkész 2019 júniusában egy konfliktus kapcsán bántalmazta és több esetben is szexuálisan közeledett a felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Donáth ellen az ügyészség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat.

A bíróság 2021 februárjában tárgyalás megtartása nélkül meghozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust és másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két és fél év próbaidőre felfüggesztette. A lelkész az eljárás során végig tagadta a vádakat, így nem is nem fogadta el a döntést és a tárgyalás megtartását kérte.

Kapcsolódó

A hétfőn kihirdetett első fokú ítéletében a bíróság jelentősen enyhített a korább büntetővégzésen: Donáthot csak becsületsértésben találta bűnösnek, a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti büntetőeljárást pedig megszüntette. A Mandiner cikke szerint a volt országgyűlési képviselőnek összesen hatszázezer forint pénzbüntetést kell fizetnie.

A vádlott tudomásul vette az első fokú ítéletet, az ügyészség azonban bűnösség megállapítása illetve súlyosbítás érdekében fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik