Belföld

Közzétette a katasztrófavédelem, mik a teendők villámárvíz esetén

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook

Miután csütörtökön két ember életét vesztette a gyöngyöstarjáni villámárvízben, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán tett közzé egy tájékoztatót a villámárvizekről. Mint írták: a villámárvíz nagy mennyiségű, lokális csapadék következtében, rövid idő alatt alakul ki, gyorsan érkezik és sodró erejű.

A rövid idő alatt, nagy intenzitással lehulló csapadék több, mint amit a talaj el tud vezetni, így a felszínen gyorsan megjelenik a lefolyás, és az hirtelen eljut az útjába eső településre. Ezen eseményeknél nemcsak a csapadékmennyiséget, hanem a domborzatot, a talajt és a felszínborítást, illetve a földhasználat paramétereit is figyelembe kell venni

– figyelmeztetnek. Azzal kapcsolatban, hogyan kell védekezni ellene, a következő útmutatásokat osztották meg:

  • mivel a megáradt folyóvíz kiszámíthatatlan, nem szabad belemenni,
  • ha elöntött területen, úttesten gyalogosan kell áthaladni, legalább ketten induljanak el, hogy segítséget tudjanak nyújtani egymásnak,
  • de ha nem muszáj, akkor ne kíséreljen meg senki átkelni a hömpölygő vízen, mivel már a 20 centiméter magasságú vízfolyás is ledönthet bárkit a lábáról.

Továbbá jelezték, hogy mindenki figyelje a híreket, majd tudatták, hogy nem szabad autóval sem áthajtani a villámárvizen, illetve életveszélyesek a leszakadt villanyvezetékek, valamint a telefont is csak indokolt esetben használja bárki, a villanyt, vizet, egyéb szolgáltatásokat mindenki kapcsolja ki, zárja el.

Végül hangsúlyozták, hogy ha valakinek van rá módja, segítsen azoknak, akik mozgásukban korlátozottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik