Belföld

A jog szerint Suhajda Szilárd még nem halott

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Komoly gondot jelent a családnak, hogy nincs meg a hegymászó holtteste.

Noha a hegymászók szerint minden bizonnyal meghalt Suhajda Szilárd, a holttest nélkül nem lehet halotti anyakönyvet kiállítani, ami viszont fontos lenne családjának, özvegye így gyakorlatilag még gyermeke hivatalos okmányait sem tudja intézni – írja a Bors.

A portálnak egy ügyvéd azt mondta, a hegymászónak nyoma veszett, a hatályos jogszabályok szerint így jelenleg eltűntként kell kezelni. 

Berényi András azt mondta, ha valakinek a halála vélelmezhető, bírósági végzés kell a halottá nyilvánításához. Egy eltűnt személy esetében azonban csak megdönthető vélelemről lehet beszélni, ami megtámadható,

ha olyan információk jutnak az érdekeltek birtokába, melyek alapján vélhető vagy bizonyosnak tekinthető, hogy az illető mégis életben van. Példa lehet erre, hogy ha az eltűntnek tekintett személy jelentkezik

– tette hozzá a szakértő. Az ügyvéd szerint alapesetben két évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy eltűnt embert halottá nyilvánításához, de az érintettek kérésére egy évre is csökkenthető az eljárás, ezt az időt, illetve a bírósági döntést azonban mindenképpen ki kell várni.

Megnéztük a Ptk. szabályozását, amely szerint az eltűnt személyt a bíróság kérelemre nyilvánítja holtnak.

A holtnak nyilvánítást az eltűnt személy közeli hozzátartozója, az ügyész, a gyámhatóság és az kérheti, akinek az eltűnt holtnak nyilvánítása jogi érdekét érinti.

A halál időpontját a bíróság a körülmények mérlegelése alapján határozza meg, ha ez nem vezet eredményre, a halál időpontja az eltűnést követő hónap tizenötödik napja.

Kapcsolódó
„Nem Suhajda Szilárd választotta a halált, a halál választotta őt”
Sokan formáltak véleményt a magyar hegymászó tragédiája kapcsán, de a család számára nem mindegy, Suhajda Szilárd emléke a közhangulatban mit hagy maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik