Adrián Zoltán / 24.hu
Belföld

A magyarok közel húsz százaléka tartja hazánk ellenfelének az Egyesült Államokat

A magyarok nem elhanyagolható hányada, 18 százaléka hazánk ellenfeleként azonosítja az Egyesült Államokat – derül ki az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) agytröszt tanulmányából, melyet a Népszava ismertetett. A kutatás az EU 11 tagállamában – Ausztria, Bulgária, Dánia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svédország – készített, átfogó reprezentatív felmérésre épít, amely egyebek mellett a nagyhatalmakhoz fűződő viszonyt vizsgálta.

A válaszadók lehetőséget kaptak, hogy az Európai Unióhoz, illetve saját országukhoz való viszony alapján azonos értékeket és érdekeket valló szövetségesként, a stratégiai együttműködéshez elengedhetetlen partnerként, vetélytársként vagy ellenfélként azonosítsák a globális nagyhatalmakat, nevezetesen Kínát, az Egyesült Államokat és Oroszországot.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP frakcióülésén Magyarország ellenfeleként azonosította a Joe Biden által vezetett adminisztrációt, a kormányközeli médiában pedig általánossá vált az Amerika-ellenes retorika, melyet David Pressman amerikai nagykövet korábban aggodalomkeltőnek és szövetséges ország részéről példátlannak nevezett.

Az amerikai nagykövet érkezése óta többször is egymásnak feszült a magyar kormánnyal. Sérelmezte, hogy a kormánypárti sajtó orosz állami propagandát terjeszt, és Szijjártó Péter külügyminiszternek is odaszólt Orbán Trump-fotójáért. Orbán Viktor évértékelőjében viccelődött a nagykövet nevével, mondván Bidenéknek is van humora, mert egy Présembert küldték újabb nagykövetnek, hogy „bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborús táborba”.

A kutatásból kiderül, hogy a többség továbbra is elkötelezettnek mutatkozik az amerikai szövetség iránt: 20 százalék Magyarország szövetségeseként és további 50 százalék partnereként tekint az Egyesült Államokra. Az összes vizsgált országokra vetítve 32 százalék Európa szövetségesét, további 43 százalék pedig elengedhetetlen partnerét látja az Egyesült Államokban.

A magyarok 12 százaléka Kínát 12 hazánk szövetségesének, további 60 százalék partnerének tartja, de Oroszországot is 14, illetve 45 százalék sorolja ezekbe a pozitív kategóriába. Bár a magyarok nagyobb része hazánk barátját látja az oroszokban, paradox módon Európa szempontjából fenyegetésnek tartják: 8 százalék az unió riválisaként, 46 százalék pedig egyenesen az ellenfeleként azonosítja Moszkvát.

A 11 EU-tagállamban 43 százalék sorolja Európa partnerei közé Kínát, de mindössze 4 százalék tekinti őket szövetségesnek. A megkérdezettek 24 százaléka Európa vetélytársának, további 11 százalék ellenfelének tartja Kínát. Az ukrajnai agresszió miatt Oroszországgal még hidegebb a viszony: a vizsgált országokban 59 százaléknyian tekintenek rájuk ellenfélként.

A felmérésből az is kiderül, hogy amennyiben kínai–amerikai fegyveres konfliktus robbanna ki a tajvani helyzet miatt, az európaiak 62 százaléka jobbnak gondolná kimaradni belőle, miközben Amerika mellé 23, Kína oldalára 5 százalék állna.

Ajánlott videó