Belföld

Polt Péter elárulta, már öt éve döglött az Ökogroup-ügy

Volt komoly gyanú és több gyanúsított is, a nyomozást mégis lefújták.

Hadházy Ákos évekkel ezelőtt kezdett foglalkozni a bátonyterenyei és bicskei logisztikai központokkal, most pedig rákérdezett a legfőbb ügyésznél, hol tart a nyomozás az Ökogroup Zrt.-hez köthető projektek ügyében. Van-e gyanúsított, bíróságra került-e az ügy, hány embert hallgattak meg tanúként, vontak felelősségre?

Ha az eljárás megszüntetésre került, mi volt annak az oka?

A független parlamenti képviselőnek Polt Péter azt válaszolta, hogy az Ökogroup Zrt.-hez köthető bicskei és bátonyterenyei logisztikai központok kialakítása tárgyában kiírt pályázatok „nem teljeskörű” megvalósítása miatt „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás” és más bűncselekmény miatt nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-
dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

A hatóság öt embert gyanúsítottként, 33-at tanúként hallgatott ki, okiratokat, szakértői véleményt szerzett be, de az ügyben vádat nem emeltek.

A nyomozó hatóság 2018. április 26-ai határozatával az eljárást a a büntetőeljárásról szóló törvény alapján megszüntette. A főügyész által idézett paragrafus (190. §-a (1) bekezdés b) pontja) alapján az ügyész döntött úgy, nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, az eljárás folytatásától pedig eredmény sem volt várható.

Egyébként éppen öt éve, a nyomozást megszüntető határozat előtt néhány hónappal Hadházy Ákos egyszerre 11 korrupciógyanús ügyre kérdezett rá Polt Péternél, aki már akkor (február közepén) azt válaszolta, hogy az Ökogroup Zrt. ügyében költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozás határideje 2018. április 26-a lesz (amit tehát nem hosszabítottak meg),

eddig két személy gyanúsítotti felelősségre vonása történt meg, de az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható.

Mindez azért érdekes, mert a jelek szerint öt éve, a február és április közötti nyomozás annyiban mindenképpen gyümölcsöző volt, hogy a kezdeti két gyanúsított helyett öt lett. Noha nem volt megállapítható a bűncsekemény, a narancs.hu írt arról korábban, hogy a bicskei és bátonyterenyei beruházások ügyében az egykori Nemzetgazdasági Minisztérium is eljárást indított, majd a szabálytalanságok miatt a támogatási szerződésektől is elállt.

A kedvezményezett részére folyósított támogatások visszakövetelése folyamatban van

írta még 2017 nyarán a portálnak az NGM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik