Belföld europoli

Ujhelyi István civil munkát keres, nem indul újra a jövő évi EP-választáson

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Közleményt adott ki Ujhelyi István, a kilépéséig az MSZP-t erősítő európai parlamenti képviselő, melyben bejelentette, hogy tíz év után befejezi a munkáját Brüsszelben, azaz nem indul újra jövőre az európai parlamenti választáson.

A kommüniké szerint a politikus hosszas mérlegelés után jutott erre a döntésre, az egyszerre feszítő politikai tettvágy, a vele szemben megfogalmazott választói várakozás, valamint a politikai környezet egymásra ható keretei között. Mint írja, az elmúlt időszakban többen is megkeresték, hogy ismertségével és politikai aktivitásával erősítse egy adott közéleti formáció vagy párt munkáját. Volt, akivel megugorhatatlan értékrendbeli és politikai távolság miatt nem tudott megegyezni, mással több volt a közös nevező, mint a véleménykülönbség, végül mégis csak abban tudtak csak megállapodni, hogy nem állapodnak meg.

Bár Ujhelyi részleteket nem ír, korábban a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy tárgyaltak Ujhelyivel, ám a párt EP-listájának első három helye már foglalt, megállapodás az azt követő helyekről képzelhető el, illetve a napokban az új pártot alapító volt MSZP-elnök, Mesterházy Attila is nyilatkozott arról, hogy beszélgettek Ujhelyivel, de nem jutottak egyezségre.

A képviselő ugyanakkor leszögezte, elkötelezett abban, hogy aktív részese maradjon a magyar közéletnek, és továbbra is minden erővel támogassa a demokratikus ellenzék erőit „a mielőbbi rendszerváltás érdekében”. Ha erre az Európai Parlamentben már nem lesz lehetősége, akkor más pályán.

Brüsszeli feladataimat és kötelezettségeimet természetesen a jövő évi választásokig – ahogyan eddig, úgy ezután is – a tőlem megszokott lendülettel, kérlelhetetlenséggel és hitelességgel fogom ellátni. Fél szemmel közben most már arra is figyelek, hogy milyen civil munkát vállalok a jövőben. Megtiszteltetés volt az EP megválasztott képviselőjeként szolgálni a magyar embereket, védeni a magyar érdekeket Brüsszelben és óvni az európai értékeket Magyarországon

– írta Ujhelyi, aki jövő májusig még mindenképp marad Brüsszelben.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik