Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Belföld

Pert nyert az Index ellen a Datadat

A Fővárosi Törvényszék 2023. május 25-ei ítéletében első fokon, nem jogerősen megállapította, hogy a tavalyi parlamenti választások idején az Index.hu megsértette a Datadat, valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Ficsor Ádám egykori kabinetfőnök, miniszter jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát – derül ki a Datadat közleményéből.

Az Index összesen hat darab vitatott cikkben valótlanul állította, hogy a Datadat

  • adathalász tevékenységet végez,
  • álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát,
  • illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról
  • és nekik SMS-t küldött a választásokat megelőzően.

A Fővárosi Törvényszék arra kötelezte a lap kiadóját, hogy a felpereseknek külön-külön 1-1 milliót, összesen pedig 4 millió forint sérelemdíjat fizessen, a 360 ezer forintos perköltségen felül. Emellett az érintett cikkeket is el kell távolítaniuk a hírportálról.

A cég korábban a közmédia és az Origo ellen is pert nyert. A Datadat-csoport kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban, amely kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt szervezetével.

Az ellenzéki kampányba az USA-ból érkező támogatások láncában a Datadat is feltűnik, ezt az alábbi cikkünkben tártuk fel:

Kapcsolódó
Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most
Csaknem kétmilliárd forint támogatás érkezett Márki-Zay Péter mozgalmához az elmúlt hónapokban, de hogy ezt a pénzt pontosan kik adták össze, nem tudni. És nem ez az egyetlen ismeretlen tényező az ellenzék kampányában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!