Adrián Zoltán / 24.hu
Belföld

Mészáros Lőrinc egyik cége nagyon sok pénzzel tartozik egy villanyszerelőnek

24 millió forinttal tartozik egy Fejér megyei villanyszerelőnek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Záév leányvállalata – nyilatkozta az érintett vállalkozó az RTL-nek. A férfi cége a nagyvállalkozó, egykori gázszerelő büki szállodájának felújításán dolgozott, de azt állítja, nem fizették ki, pedig be tudja bizonyítani, hogy elvégezték a munkát. A történetről először a Szabad Európa számolt be.

Már a harmadik ott töltött napon olyan munkát kellett csinálnunk, ami nem volt benne a szerződésünkben

– mondta az RTL Híradónak a férfi. Az egykori büki Répce Hotel, azóta Hotel Bük korszerűsítésén dolgoztak, amit az állam másfél milliárd forinttal támogatott a Kisfaludy programban.

A villanyszerelő azt kérte, vezetéknevét ne közöljék. Sándorék cége 2021 őszén 57 millió forintért szerződött a Zala-Elektro Kft.-vel a hotel elektromos felújítására. A férfi azt mondta, elég gyorsan kiderült, hogy több munkájuk lesz, mint amiről eredetileg szó volt. Többször jelezték, hogy le kellene papírozni a módosításokat, annak tudatában dolgoztak, hogy minden el lesz számolva, de végül hoppon maradtak.

Szerintük összesen 90 millió forintnyi munkát végeztek el, de csak 66 millió forintot ismert el az őket szerződtető cég.

Június elején Sándorék végül levonultak az építkezésről. A férfi szerint a Zala-Elektro e-mailben elismerte, hogy elvégezték azokat a munkákat is, amelyekről nem kötöttek szerződést. Mindez Sándor szerint rendkívül nehéz helyzetbe hozta a céget, most már ügyvédek próbálják megoldani a helyzetet.

A Zala Elektro és a Záév nem válaszolt az RTL kérdéseire. A kormánytól azt kérdezték, elfogadható-e, ha nem fizetik ki egy államilag támogatott beruházás alvállalkozóját, de választ tőlük sem kaptak.

A ZÁÉV tavaly 80 milliárdot meghaladó árbevétel mellett 12,25 milliárd forintos adózott nyereséget ért el. A cég forgalmának több mint 15 százaléka maradt meg profitként, ami még a kormányközeli cégek esetében is kiemelkedő. A tulajdonosok a nyereséget szinte teljes egészében ki is vették (a bő 12 milliárd forintból kevesebb mint 5 millió forintot hagytak a vállalatban). Az osztalékból pedig nagyjából 7 milliárd juthatott Mészáros Lőrinc családi holdingjának, a Talentis Group Zrt.-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!