Belföld

Meghalt Szegedi Erika, a Vígszínház színésze

MTVA Fotó: Zih Zsolt
MTVA Fotó: Zih Zsolt

81 évesen meghalt Szegedi Erika, aki 50 éven át volt a Vígszínház tagja. Erről a színház írt a Facebookon.

A Vígszínház társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy ma hajnalban életének 82. évében elhunyt Szegedi Erika, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja. Balerinának készült, de később a Színművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá. A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra. Felejthetetlen alakításai közé tartozik Adél Az üvegcipőben, Kata A makrancos hölgyben, Abigail A salemi boszorkányokban, Anna a Platonovban és Roxane a Cyranoban. Munkásságát számtalan szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el. Királynői alkata, csodálatos hangja, elsöprő energiája nagy drámai szerepekre predesztinálta, de felejthetetlen alakításokat nyújtott vígjátéki szerepekben is.

– írják.

Szerepről szerepre formálódva és fejlődve bizonyította be Szegedi Erika, hogy különleges lelki hőszabályozóval rendelkezik, amellyel a szenvedély és az érzékiség forróságától, egy belső permanens izzáson át a gúny vagy a gonoszság metsző hidegéig széles skálán képes megjeleníteni a legváltozatosabb nőalakokat. Vérbő, szépasszonyt, szenvedély lázában emésztődő klasszikus figurát, gyermekien naiv butuska személyt, veszedelmesen ravasz perszónát, s ki tudná felsorolni még, hányféle karaktert, sorsot, életet.

– idéz a poszt egy kritikust, aki 1977-ben írt róla. A Vígszínház szerint Szegedi Erika akkor még csak pályájának elején járt, de ez a jellemzés mindvégig igaz maradt rá.

Utolsó vígszínházi szerepében, a 2012-ben bemutatott Monokliban is múlhatatlan derűvel sziporkázott, hol kisgyermekként, hol pedig fölényes, rafinált asszonyságként komédiázott. Emlékét szeretettel őrizzük és ápoljuk.

– zárják a posztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik