Belföld

Jordan Peterson: Európának is kell egy olyan mumus, mint Trump, és Orbánt jelölték ki erre a szerepre

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Mindig jól jön, ha valamivel folyamatosan riogatni lehet az embereket, ha démonizálni lehet valakit. Európának is kell egy olyan mumus, mint Donald Trump, és erre a szerepre Orbán Viktort jelölték ki

– fejtette ki a Mandinernek adott interjújában Jordan Peterson kanadai pszichológus, aki május 9-én tartott előadást Magyarországon a Papp László Budapest Sportarénában.

Az önsegítő guru úgy látja, hogy szinte lehetetlen Magyarországról valós, megbízható információhoz jutni a hagyományos médiából. Szerinte Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt is is „kipécézte” magának a nyugati sajtó, de annyira népszerű Európa-szerte, hogy ez nem vált be, Orbán viszont „jól hozza a főgonoszt”. A technológiai korszakváltás következtében Peterson szerint a hagyományos médiának leáldozott: öt év múlva a CNN már nem lesz sehol, ahogy az MSNBC és a Fox News sem. Utóbbi Peterson szerint kinyírta magát Tucker Carlson kirúgásával.

A pszichológus arról is beszélt, hogy jól ismeri Novák Katalint, akit nagyra tart a családpolitika terén elért eredményei miatt.

A magyar családpolitikáról azt gondolom, hogy ha valóban alaposan ismernék világszerte, a legtöbb ember egyetértene vele. Az emberek túlnyomó többsége nem őrült baloldali

– tette hozzá Peterson, aki tavaly állami kitüntetést kapott a magyar köztársasági elnöktől.

Az önsegítő jellegű bestsellerszerző az unióval kapcsolatos álláspontját is kifejtette. az nem megoldás, ha a helyi szuverenitást feláldozzuk néhány idióta brüsszeli bürokrata kedvéért.

Az Európai Unió mára bábeli torony lett, nem tűri a nemzeti külön érdeket

– mondta, hozzátéve, hogy a britek is „jól megvannak” a kilépésük óta.

Megjegyezte: ha eljöhet még a nyugati értékek reneszánsza, az nagy valószínűséggel Közép-Európából indul.

Petersonnal az előző, 2019-es budapesti látogatása során beszélgettünk:

Kapcsolódó
Orbánnál járt, aztán a bazilikánál gyógyított a világhírű önsegítő guru
Jordan Peterson pár év alatt lett a polkorrektség elleni kultúrharc hőse. Sokak által várt budapesti előadása szürreálisra sikerült, de előtte beszélgettünk is vele egy kicsit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik