Belföld

Novák Katalin magyar állami kitüntetést adott Jordan B. Petersonnak

Lars Pehrson / AFP
Lars Pehrson / AFP

Novák Katalin köztársasági elnök a klinikai pszichológia területén végzett munkája, valamint az alkotói szabadság megvédése és az ifjúság nevelése miatt magyar állami kitüntetést adományoz Jordan B. Peterson kanadai pszichológusnak – derül ki a Magyar Közlöny szerda esti számából, melyet a Telex vett észre. A Torontói Egyetem professor emeritusa a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatát kapja meg.

Jordan Peterson 2016-ban szerzett ismertséget a szélesebb nyilvános előtt, mikor a szólásszabadságra hivatkozva szembeszállt egy sokat vitatott kanadai törvénnyel, amely a genderidentitás és genderkifejezés kategóriákat az alapvető emberi jogok közé sorolta volna, és a preferált személyes névmások használatára kötelezte volna a hivatalos intézmények dolgozóit. Peterson ezt követően vált a tengerentúli jobboldal meghatározó gondolkodójává.

Munkásságát nem kerülik el a botrányok: legutóbb a Twitteren szólt be Yumi Nu plus size modellnek.

Közéleti szerepvállalása mellett életmódanácsadó, önsegítő jellegű bestseller könyvei, a 12 szabály az élethez és folytatása magyar kiadásban is megjelentek.

Peterson Magyarországon a NER-közeli, Brain Bar rendezvényen lépett színpadra, pár napja pedig személyesen adott elő a köztársasági elnök hivatalában, melyről Novák Katalin úgy nyilatkozott: „a Sándor-palota több, mint egy hivatal, egy szimbolikus hely, ami teret ad a gondolkodásnak, az egymást értő és megértő közösség építésének is”. 2019-es budapesti látogatásáról szóló riportunkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Orbánnál járt, aztán a bazilikánál gyógyított a világhírű önsegítő guru
Jordan Peterson pár év alatt lett a polkorrektség elleni kultúrharc hőse. Sokak által várt budapesti előadása szürreálisra sikerült, de előtte beszélgettünk is vele egy kicsit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik