Belföld

Ön hányasra értékeli az idei tanévet? A Fidesz-szavazók többsége például jelesre

A Népszava megbízásából készített reprezentatív felmérést a Publicus Intézet, ennek fókuszába ezúttal a lassan véget érő iskolai tanév került, ahol természetesen kitértek az újra és újra fellobbanó tanártüntetésekre és a pedagógusok béremelésére is.

Abban például még a megkérdezett kormánypárti szimpatizánsok 78 százaléka is egyetértett, hogy a tanárok bérét emelni kell, 30 százalékuk pedig a tüntetésekkel is egyetértett. Ellenzéki oldalon mindkét kérdésre rendkívül magas arányban adtak támogató választ, a béremelést 98 százalékuk támogatja, olyan megkérdezettet pedig szinte nem is találtak, aki ne pártolná a tüntetéseket. Abban már jobban megoszlanak a vélemények, hogy a béremelésnek mekkorának kellene lennie: fideszesek közül a legtöbben csak korrigálnának és a bruttó átlagbér szintjét szavaznák meg a pedagógusoknak, míg az ellenzékiek nagy része 610 ezer forintnál is többre emelné a fizetésüket.

A tanév egészét vizsgálva a Fidesz-KDNP megkérdezett szavazóinak több mint a fele, 55 százalék jelesre értékeli az idei tanévet, 31 százalék négyesre, 12 százalék hármasra. Közepesnél rosszabb érdemjegyet senki nem osztott ki. Nem úgy az ellenzéki megkérdezettek között, náluk a válaszadók negyede kettest, 14 százalékuk elégtelent osztott ki, igaz, itt is volt 27 százalék, aki ötöst adott. Ahogy a lap is rámutatott, a tanév megítélése során a szokásoktól eltérően nem a pártpreferenciák határozták meg nagyban a válaszok rendeződését, hanem a megkérdezettek lakóhelye: míg a budapestieknek csak a 23 százaléka adna ötöst, addig a községekben élők csaknem hatvan százaléka jelesre értékelt. A megyeszékhelyeken élők voltak a legszigorúbbak, náluk csak 17 százalék a jelesek aránya.

Rákérdeztek arra is, hogy ha a szülők már holnap válthatnának minden fajta nehézség nélkül, akkor is állami intézménybe járatnák-e a gyereküket. És bár a magyar közoktatás nem a legjobb napjait éli, és ennek sokszor, sokan hangot is adnak, a felmérésből az derült ki, hogy megkérdezettek csaknem fele (47 százalék) inkább maradna az állami oktatásnál. A kutatásból továbbá kiderült az is, hogy a fideszeseknek gyakorlatilag nincs olyan pedagógus ismerősük, aki a kormányzati intézkedések miatt elhagyta volna a pályát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik