Belföld

Tettlegességig fajult a diáktüntetés a Fidesz-székháznál

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az eseményről folyamatosan frissülő cikkünkben tudósítunk.

Pénteken 16 óra 30 percre újabb demonstrációt hirdetett meg az Egységes Diákfront, ezúttal a Kossuth térről indulva az Oktogonra vonultak a résztvevők.

Helyszíni tudósítónk szerint a kezdéskor pár ezres volt a tömeg, ami nagyjából fél óra alatt már tízezresre dagadt. Főként diákok, tüntetők és pedagógusok gyűltek össze ennyien.

A tüntetők nagyjából 17 óra 15 perckor indultak el az Oktogon irányába. Többen a korábbi demonstrációknál már megszokott transzparenseket tartottak a magasba a vonulás közben.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A demonstráció ekkor még békésen zajlott, néha szórványosan felzúgott a „Szabad ország, szabad oktatás!”, a „Demokráciát!” és az „Elegünk van!” rigmus. A tömeg fél 6-kor ért ki a Szent István körútra, a résztvevők teljes szélességében elfoglalták az utat, így a közlekedés megbénult. Arra kérték a járókelőket, hogy menjenek velük.

Nem mindenki értett ugyanakkor egyet velük. Egy nő a 24.hu videós újságírójának arról beszélt, „Soros György ivadékai”, akik most tüntetnek, és egyébként is a magyar lakosság 1 százalékát sem éri el a számuk.

Szajki Bálint / 24.hu

A tömeg eleje fél 7-kor ért az Oktogonra, ahol néhány ellentüntető jelent meg, de őket lehurrogták a szervezett demonstráció résztvevői. A rendőrség az esettel összefüggésben közölte, az ellentüntetés résztvevőit a rendőrök igazoltatták, a szervezővel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményez.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Egységes Diákfront három képviselője szólalt fel az Oktogonnál. A szónokok – bemutatkozás nélkül – mindannyian valamilyen formában Orbán Viktornak címezték a mondandójukat. Azt hangoztatták, hogy az erőszakos rendőri fellépés ellenére sem fogják abbahagyni a tiltakozásokat. Arról is szó esett, hogy kiismerték Orbán politikáját. Azt is hangoztatták, hogy Orbán a kolostor magányában fél, hogy az országban egységes kiállás alakul ki egy ügy mellett. Mint mondták, ezért indították el a 7 igenes népszavazás szervezését.

Szajki Bálint / 24.hu

A tüntetés 7 órakor hivatalosan véget ért, de rengetegen a Fidesz Lendvay utcai székházához mentek, csakhogy nem engedték oda őket a rendőrök. Ezért a Rippl-Rónai utcán próbálkoztak, ami gyorsan meg is telt és az Andrássy útig ért a tömeg. Azt kiabálták: „Nem félünk!” és „Mocskos Fidesz!”

Szajki Bálint / 24.hu

A rendőrsorfallal a diákok farkasszemet néztek és időnként azt skandálták nekik:

bűnözőket védtek!

Mivel a tüntetők megpróbálták előretolni a rendőröket, az egyenruhások hangosbemondóban jelezték a résztvevőknek, hogy magatartásuk jogellenes és menjenek hátrébb, ellenkező esetben kényszerítőeszközt fognak alkalmazni. Eközben a székház rolóit már lehúzták.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ezt nem fogadták meg, és többször is újra megpróbálták arrébb tolni vagy áttörni a rendőröket, sikertelenül. Közben szólt a rigmus: „ezt mutasd az M1-en!” A rendőrség a honlapján azt írta, palackokat és csavart is dobtak kollégáikra a helyszínen, miközben a rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére.

Több embert ekkorra kiemeltek a tömegből, őket bevitték a rendőrsorfal mögé, vélhetően igazoltatni.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A rendőrség 9 óra előtt behatolt a tüntetők közé és kettéválasztotta a tömeget. Ez kisebb pánikot okozott, sokan sikítoztak, többen meg is sérültek, őket a többi résztvevők megpróbálták kiengedni a sűrűből. Többen személyes tárgyaikat veszítették el a dulakodásban, valaki a cipőjét is elhagyta.

Az eddigi státusztörvény ellenes tüntetéseket tekintve ez eddig nem látott jelenet volt. Talán a riadalom miatt kicsit le is higgadtak a kedélyek, de a rendőrség lépését hangos gúnyosan „szép volt, fiúk!” skandálással értékelték az elöl helyezkedő demonstrálók.

Fél 10 előtt a rendőrök levettek a sisakjukat és visszatették a sapkájukat, amit a tüntetők egyfajta gesztusként értékeltek. Ekkor már csak a Rippl-Rónai utca feléig állt a tömeg, egyre többen kezdtek hazaszivárogni. Azok közül, akik maradtak, sokan leültek az aszfaltra és együtt énekeltek. Alábbhagyott a skandálás mértéke is, a rendőrök pedig hátrébb vonultak.

Tudósítónk szerint több százan voltak a Dózsa György úton is a Fidesz-székháznál, ott békésebb volt a hangulat, de ment mások mellett a „Pintér Sándor, kurva anyád!”. A tömeg teljes szélességben elfoglalta az utat és a tér sarkát. Leállt a forgalom itt is. A rendőrség tájékoztatása szerint mivel „a jogellenes gyűlés résztvevői elfoglalták a Dózsa György utat, és szándékosan akadályozták a forgalmat, a rendőrség ezért a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között elterelte a járműveket.

Szajki Bálint / 24.hu

A rendőrség a tüntetés nem hivatalos részével kapcsolatban a honlapján idő közben azt közölte: egy be nem jelentett, jogellenes gyűlés résztvevői az Andrássy úton, az úttesten elindultak a Hősök tere irányába a bejelentett gyűlés vége után.

Reagált a Fidesz is

Az esemény hivatalos részére a Fidesz közleményben reagált. Azt írták, a baloldal politikusai havi 5-6 millióért akadályozzák, hogy a pedagógusok 800 ezret kereshessenek. Hozzátették, kormánypártok teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a pedagógusok bérét emelni kell.

 

„A pedagógusok már rég megkaphatták volna a fizetésemelésüket, ha a baloldal nem áskálódik a saját hazája ellen és Magyarország már megkapta volna a neki járó uniós forrásokat”- fogalmaztak.

Az előzmények

A szervezet a közösségi oldalon korábban utalt arra, hogy a státusztörvény elleni tiltakozás korábbi fordulóiban a rendőrség – többek között könnygáz és gumibot alkalmazásával – akadályozta meg, hogy a diákok a Karmelita kolostorhoz, a miniszterelnök irodájához vonuljanak. A Diákfront szerint a „hatalom nyúlt a fizikai megfélemlítés eszközeihez”, amikor az előző alkalommal „több társunk kapott könnygázt a <gyermekvédő> kormánytól”.

Pontosan tudják, hogy gyerekeket bántanak, de ez nem zavarja őket. Az Orbán rendszer akkor is gyerekeket bánt, amikor szétveri az oktatásunkat, elveszi a jövőnket, és bosszút áll a tanárainkon.

– írták a szervezők a Facebookon hozzátéve, hogy a megmozdulások célja továbbra is az, hogy a kormány üljön tárgyalóasztalhoz a Diákfront képviselőivel, valamint hogy folytassák az úgynevezett 7 igenes népszavazás előkészületeit.

Szajki Bálint / 24.hu

Az esemény meghirdetése nem ment zökkenőmentesen, a közösségi médiaszolgáltató ugyanis a múlt hét közepén gyűlöletbeszédre hivatkozva törölte a meghirdetett Facebook-eseményt. A diákszervezet az esetért a fideszes kötődésű propagandacsatornát, a Megafont és a kormányt okolta, azt állítva, hogy annyira félnek, hogy az eseményükre „ráküldték a trollhadseregüket”.

A rendőrség egyébként kiváló időzítéssel csütörtökön jelentette be, hogy a május 3-i várbeli összetűzések miatt kerítéselemek ismételt ledöntése, megrongálása, az építési területre történő jogellenes behatolás és hivatalos személy elleni erőszak gyanújával kezdeményezett eljárást.

Kapcsolódó
Pedagógusbérek: Pintér Sándor összehívta a parlamenti pártokat
A Belügyminisztérium bízik benne, hogy a baloldali pártok hajlandóak a konstruktív párbeszédre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik