Belföld

Az önkormányzati választáson is közös listára tereli az ellenzéket egy törvénymódosítás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A tízezernél több lakosú településen kompenzációs listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek legalább kétharmadában jelöltet állított – mondja ki az önkormányzati választás szabályairól szóló törvény kedden elfogadott módosítása. Eddig elég volt a körzetek több mint felében jelöltet indítani a listaállításhoz, a jövőben viszont a koordinált indulás – azaz hogy az ellenzék ne egy, hanem két listán induljon – csak úgy lenne lehetséges egy-egy városban, hogy a két külön listán szereplő pártok a körzetek legalább egyharmadában egymással szemben indulnak.

A parlamentben kedden megszavazott módosítás erősen emlékeztet arra, amikor az Országgyűlés kormánypárti többsége 2020 őszén a 2022. áprilisi választáson végül nem induló exjobbikos Volner János javaslatára szigorította az országos listaállítás feltételeit a parlamenti választáson.

Egy másik változtatás alapján nem lehet időközi választást tartani a választás előtti egy évvel. Ha tehát egy egyéniben megválasztott önkormányzati képviselő lemond vagy meghal, akkor nem tartanak választást a megüresedő mandátum betöltéséért, hanem a jelölőszervezet (párt) küldhet helyette valaki mást a képviselő-testületbe. Ez azt jelenti, hogy Vágó István halála miatt nem lesz időközi választás a XII. kerületben, hanem a Demokratikus Koalíció jelölheti az utódját az ellenzéki pártok közös kompenzációs listájáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik