Belföld

Hivatalos, idén ingyen öntözhetnek a gazdák 5,4 milliárdért

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
Az állam, vagyis minden adózó, fizet helyettük a locsolásért.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről. Az Orbán Viktor miniszeterelnök által jegyzett módosítás szerint az eredeti rendelet úgy módosul, hogy a termelők idén nem fizetnek az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat esetén, a mezőgazdasági vízszolgáltatása díját az állam a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján átvállalja.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a mezőgazdasági vízszolgáltatást végző vízügyi igazgatási szervek 2023. évi vízszolgáltatással felmerülő költségeit a vízügyi igazgatási szervek tájékoztatása alapján havonta összesíti, és az országosan összesített költségekről két ütemben, első alkalommal 2023. augusztus 25-ig, második alkalommal 2023. november 25-ig tájékoztatja a vízgazdálkodásért felelős minisztert.

A mostani rendelet alapján negyvenöt napon belül módosítani kell az idei évre vonatkozó mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződéseket, a termelőknek a 2023. évre vonatkozó, már befizetett díjat vissza kell téríteni. A hétfőn megjelent rendelet a kihirdetését követő harmadik napon, csütörtökön lép hatályba.

Korábban a társadalmi vitára bocsátott tervezet alapján azt írtuk, hogy a kormány a mezőgazdasági termelés folyamatos fenntartása, az élelmiszer-ellátás biztonságára hivatkozva döntött az ingyenes öntözésről, amely az előzetes hatásvizsgálat alapján, mintegy 5,4 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik