Belföld

Ingyen adná a vizet a kormány a gazdáknak

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS/24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS/24.HU
Megjelent a tervezet.

A Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről szóló 115/2014. rendelet módosítását. A változtatás lényege, hogy a kormány a mezőgazdasági termelés folyamatos fenntartása miatt a
termelőket az öntözési, rizstermelési, halgazdasági vízhasználat esetében a mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól az idei évben mentesítené. Helyettük az élelmiszer-ellátás biztonságára hivatkozva az állam fizetne.

A mezőgazdasági termelők piaci versenyképességük megőrzése céljából az öntözővízhez az állami vízilétesítményeken keresztül ingyen juthatnának hozzá.

A rendelet hatálybalépését követő negyvenöt napon belül módosítanák a 2023. évre vonatkozó mezőgazdasági
vízszolgáltatási szerződéseket, és a mezőgazdasági vízhasználó által már befizetett díjat visszatérítenék.

A kormány néhány napja egy határozatában már felhívta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon ennek finanszírozásáról. A tervezet hatásvizsgálati lapja szerint ez az összeg csaknem 5,4 milliárd forint lehet.

Az ingyenes öntözésről elöször egy áprilisi Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. Akkor a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) üdvözölte ezt, úgy vélte, növekedhet az öntözött területek mérete idén, ami nagyon fontos, mivel a termelők tavaly a történelmi aszály miatt jelentős bevételkiesést szenvedtek el.

A Belügyminisztérium előző nap társadalmi egyeztetésre bocsátotta a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról szóló törvénytervezetet a kútamnesztia részleteivel.

Kapcsolódó
Így kaphatnak amnesztiát az illegálisan fúrt kutak
A javaslatot május 10-ig lehet véleményezni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik