Belföld

A miniszter tanárnak küldené a kirúgott katonákat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szalay-Bobrovniczky Kristóf az iskolákban állítaná őket csatasorba.

A honvédelmi miniszter szerda reggel az állami hírtévében arról beszélt, hogy felnőtt egy generáció, amely nem találkozott közvetlenül a haza fegyveres védelmének ügyével, ezért az idei toborzókampánynak az a célja, hogy bemutassa, ez a haderő már nem az a haderő, amit a fiatalok a szüleik elmondásából ismernek, hanem egy új, digitális, 21. századi, modern haderő,

bátor, fiatal magyarok közössége.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf később az állami rádió reggeli műsorában a területvédelmi tartalékosok fontos szerepéről és arról is beszélt, hogy növelni akarják a katonák ismertségét, megbecsültségét. A miniszter, akit az MTI idézett, hozzátette:

sokan azok közül a nagyon értékes katonák közül, akik a fiatalítás körében honvédelmi szolgálati juttatással kiléptek az aktív katonai szolgálatból, igény esetén visszaléphetnek a honvédelem ügyének szolgálatába, például a honvédelem oktatásán keresztül.

Mindez egybecsenghet azzal, hogy a következő tanévtől új tantárgy, a honvédelem próbaoktatása kezdődik. A tárca korábbi tájékoztatása szerint az a középiskolák számára a szabad órakeret terhére, választható tantárgy lesz, hogy a diákok részletesebben megismerhessék a haza védelméhez kapcsolódó állampolgári kötelezettségeket. A honvédelem próbaoktatása szeptemberben országszerte heti egy tanórában indul.

A honvédelmi tárca tervei között ugyanakkor kiemelt célként szerepel, hogy a honvédelmi nevelés az oktatás egészébe, a tanórai és a tanórán kívüli tevékenységekbe is beépüljön. A stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár a honvedelem.hu-nak a minap azt mondta, szeretnék azt is, ha a Honvédelmi alapismeretek tantárgyat felvennék az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) tantárgyai közé.

Kapcsolódó
Újabb felvételi pontokat érhetne a honvédelem
A honvédelmi tárca egyik kiemelt célja, hogy a honvédelmi nevelés az oktatás egészébe beépüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik