Belföld

Újabb felvételi pontokat érhetne a honvédelem

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A honvédelmi tárca egyik kiemelt célja, hogy a honvédelmi nevelés az oktatás egészébe beépüljön.

A honvédelmi tárca stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára elárulta, mik a terveik, hogy vonzóbbá tegyék a katonáskodást. Czermann János a honvedelem.hu-nak igen hosszan beszélt arról, milyen fontos a honvédelem népszerűsítése, a toborzás megújítása, a karrierlehetőségek megismertetése.

A kampány valamennyi szolgálati formára (hivatásos, szerződéses, tartalékos) kiterjed, de a szerződéses és hivatásos állomány feltöltése állandó prioritás. Czermann János szerint egyértelmű az üzenet:

Ha a honvédség tagja vagy, nem hagyunk magadra.

Mint mondta, kiemelt cél, hogy a honvédelmi nevelés az oktatás egészébe, a tanórai és a tanórán kívüli tevékenységekbe is beépüljön. Ehhez a pedagógusokat is meg akarják nyerni, azt is szeretnék, ha a tanárjelölt hallgatók egyetemi éveik alatt  önkéntes tartalékosok lennének, illetve, ha a Honvédelmi alapismeretek tantárgyat felvennék az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) tantárgyai közé,

így a versenyen elért eredményekért a tanulók a felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontot kaphatnak, illetve az egyes tantárgyak legjobb felkészítő tanárai is díjazásban részesülnek. Ez motiválhatja a tantárgyat tanulókat és a pedagógusokat a Honvédelmi alapismeretek tantárgy tanulására és annak magas szintű oktatására, a tanulók felkészítésére.

Frissítünk!

OKTV többletpontok

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek (OKTV) döntőjében elért helyezések alapján az alábbi  többletpontok adhatóak:

az 1-10. helyezésért 100,

11-20. helyezésért 50,

21-30. helyezésért 25.

Ha a tanuló olyan tárgyból ér el eredményt, amely elfogadásáról az érintett intézmények előzetesen megegyeztek, az 1-10 helyezés esetén 20 többletpont adható.

 

A szolgálat már most is pluszpontokat jelent egyébként az egyetemi  felvételinél. Aki hat hónapra önkéntes tartalékosnak áll az 16, aki a hat hónap alatt a szakkiképzést is teljesíti az 32, aki pedig újabb hat hónapot vállal annak 64 többletpontot kap.

Kapcsolódó
Sok felvételi többletpontot ér a katonáskodás
Többet érhet a nyelvvizsgánál az önkéntes tartalékos szolgálat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik