Belföld

Közbeszerzési mutyik miatt kell milliókat fizetnie a Közép-Budai Tankerületi Központnak

A Momentum Hegyvidék elnökségi tagja, dr. Novák István bejelentése alapján a Közbeszerzési Döntőbizottság kimondta, hogy a Hajnissné Anda Éva vezette Közép-Budai Tankerületi Központ közbeszerzései megsértették a közbeszerzési törvényt – olvasható a párt közleményében.

A tankerület több iskolában végzett kazáncserét az elmúlt években olyan közbeszerzési eljárások keretében, ahol meghívott cégektől kértek be ajánlatot, tehát nem indulhatott el csak úgy bármelyik vállalkozás.

Négy eljárásban mindig ugyanazoktól a cégektől kértek ajánlatot és mindenhol ugyanaz a cég nyert, és jutott hozzá ezzel összesen 400 millió forintnyi megbízáshoz.

A Közbeszerzési Törvény viszont kimondja, hogy “az ajánlatkérő a különböző eljárásokban ajánlattételre felhívni kívánt gazdasági szereplők személyét lehetőség szerint változtatja.” Ezt a Közép-Budai Tankerület nem tette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata szerint, ezért hárommillió forint bírságot szabott ki a tankerületre.

Az indoklásban a Döntőbizottság kifejtette, hogy az ajánlatadásra felkért cégek változtatása kifejezetten a korrupció kialakulását hivatott megelőzni. Az indokolás másik megállapítása, hogy az iparkamara nyilvántartásában Budapesten és Pest megyében több mint 27 ezer olyan vállalkozás van, melynek tevékenységi köre kiterjed a kazáncserére, tehát lett volna mód más cégektől is ajánlatot kérni, nem csak mindig ugyanattól az öt cégtől. Ezzel kapcsolatban Hajnal Mikós, a Momentum parlamenti képviselője azt írta egy vonatkozó Facebook-bejegyzésben, hogy a beszerzést követő vizsgálat során  a tankerület azzal védekeztek, hogy nem volt elég ideje más cégek felkutatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik