Belföld

RTL: több mentésirányító is érintett lehet a Gálvölgyi-ügyben

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Múlt szerdán súlyos állapotban vitték kórházba Gálvögyi Jánost. Az ügy amiatt is nagy port kavart, mivel a mentőirányító nem ítélte elég súlyosnak a helyzetet, így végül két lánya vitte be a színészt a kórházba.

Hétfő délután Gálvölgyi János lányai adták hírül a Facebookon, hogy a színész túl van az életveszélyen, levették a lélegeztetőgépről. Elmondásuk szerint a családot még senki nem kereste: bocsánatot sem kértek tőlük, amiért közel 50 percig kellett várniuk a segítsége, és végül maguknak kellett kórházba vinni a színészt.

Az RTL Híradónak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) alelnöke arról beszélt, hogy

négy mentésirányításon dolgozó kollégájuk is érintett lehet az ügyben.

Lengyel Tibor szakszervezeti vezető szerint vélhetően egy úgynevezett továbbcsorgó hívásról lehetett szó, amely azt jelenti, hogy befut az irányítóközpontba egy hívás, de mivel ott nincs szabad kapacitás kezelni ezt a hívást, az tovább csorog egy másik irányítóközpontba. Hangsúlyozza: mindez azt mutatja, hogy kevés az ember a mentőszolgálatnál, ennek lehet a következménye az is, hogy nem mindig tudnak időben a helyszínre érni.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ezzel kapcsolatban az RTL Híradónak elmondta, hogy a beteghez mindig a legközelebbi megfelelő szintű mentőegységet riasztják, így „a segélyhívás fogadásának helyszíne irreleváns a mentési beavatkozások szempontjából”.

A Gálvölgyi-ügy miatt a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége ellen indított nyomozást, és a mentőknél is belső vizsgálat indult. Ez utóbbi eredményét Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője ismertette: hibásan mérlegelt a mentésirányító, amikor nem sorolta életveszélyes kategóriába Gálvölgyi rosszullétét.

A rendőrség az RTL Híradó üggyel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, hogy gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Kapcsolódó
Kövesdi Péter a Gálvölgyi-ügyről: Hülyék vagyunk
Szerzőnk arról kérdez, hogy miután a kormány megvédett minket mindenkitől, elintézhetné-e végre, hogy kijöjjön a mentő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik