Belföld

Szolgálatba állt az első két biciklis mentős

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

Már két kerékpáros mentővel is lehet találkozni a fővárosban: egyikük a Margitszigetet, másikuk a Városligetet és annak környékét járja – tudta meg a Népszava.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a lap megkeresésére közölte, eddig négy mentőkerékpárt szereztek be, darabonként 3 302 000 forintért. Az elsőt az Országos Mentőszolgálat Alapítvány vásárolta meg és adta át a szervezetnek, további háromhoz pedig minisztériumi támogatással jutottak hozzá. Ezekből egyelőre kettőt állítottak napi szolgálatba.

A jövőben a Városligeten és a Margitszigeten kívül is tervezik a használatukat, így például tömegrendezvényeken is bevethetik azokat.

Az OMSZ korábban többször is hangsúlyozta: a kerékpárosok feladata nem az, hogy helyettesítsék a mentőautókat. A cél, hogy azokban a helyzetekben, amikor forgalmi torlódások, vagy a gyalogos területek és az emberek tömege megnehezítheti a beteg elérését, akkor ők gyorsan odaérjenek és kezdjék meg az életmentő ellátást, illetve maradjanak a bajbajutott mellett mindaddig míg a mentőautó oda nem ér.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik