Belföld

Bringás mentősökkel tehermentesítheti egységeit az OMSZ

Nagyon úgy tűnik, hogy már nem kell sokat várni arra, hogy biciklivel közlekedő mentőegységek lepjék el a fővárost, az Országos Mentőszolgálat ugyanis megerősítette a Népszava azon értesüléseit, hogy a szervezetben hetek óta fut a projekt, aminek keretében felmérik, hogy a mentőápolók közül kik vállalnának többletbérezés ellenében szolgálatokat egy új kerékpáros mentőegységben.

A lap megkeresésére az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál azt mondta, a a program tavasszal indulhat el Budapesten, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik, a tesztüzem pedig heteken belül elkezdődhet. A tervek szerint kezdetben elsősorban Budapest belső, forgalmas területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros mentősökkel, de kedvező tapasztalatok esetén a mentési módszert akár más városokra is kiterjeszthetik.

Budapest ugyanakkor kulcskérdés a projektben, mivel itt naponta az átlagosnál jóval több hívást indítanak a mentőegységek felé, az összes hívás harmada általában innen érkezik. A régióban szolgálatot teljesítő mentők nem is bírják mindig a tempót, ezért naponta 10-15 autót vezényelnek az ország más pontjairól a fővárosba, ezt kívánják most orvosolni.

A program részleteiről Győrfi Pál nem árult el részleteket, így egyelőre nem tudni, hogy hányan jelentkeztek a programra, a kiválasztottaknak lesz-e például szirénája vagy kék villogója, illetve, hogy milyen eszközök, gyógyszerek használhatók az elektromos mentőkerékpárokon. A szóvivő válaszából annyi azonban kiderült, hogy az OMSZ egyelőre a nemzetközi tapasztalatokat monitorozza, ezek alapján igyekszik kialakítani startégiáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik