Élő Belföld

Gulyás: Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztattak a legfrissebb kormánydöntésekről.

A legfontosabb elhangzottak:

  • június elején fogadhatják el a jövő évi költségvetést, a kormány 6 százalékos inflációval és 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre;
  • meghosszabbítják a kamatstopot egészen addig, míg egy számjegyű nem lesz az alapkamat;
  • egy hónap múlva lehet a számlákat küldeni Brüsszelnek;
  • 2024-re is marad az extraprofitadó, csak csökkentett mértékben;
  • jelentősen alacsonyabb gáz- és áramárakkal számolt a költségvetésben a kormány 2024-re;
  • akkor lesz pedagógusbéremelés, ha az EB garanciát arra, hogy megjönnek az erre szánt pénzek;
  • vizsgálja a mentőszolgálat, hogy miért nem ment rögtön mentő Gálvölgyi Jánoshoz;
  • fake news, hogy kettészakad a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és Orbán Balázs lesz a külügyminiszter;
  • Szentkirály Alexandra azt mondta, nincs napirenden, hogy ő legyen a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Vége

A kormányinfónak vége, köszönjük, hogy velünk tartottak.

Versenyképes anyagok kellene az építőiparban

Nemzeti tüzéphálózatról lehetett olvasni, de nem érkezett még erről javaslat. Nem kizárt, hogy az állam maga állami beruházások esetén tudja garantálni, hogy honnan vásároljon, lehetőleg minél nagyobb arányban magyar kereskedőktől.

Ha van magyar építőipar, ami versenyképes anyagokat állít elő, akkor jó esélyek lehetnek a jövőben.

Lelőnék, ha valaki hozzáérne a Fehér Ház falához

Gulyás szerint a Karmelita előtti utcán akkor sem szabadna megnyitni biztonsági szempontból, ha véget ér az építkezés. A Fehér Házat hozta példának, ahol szerinte lelőnék azt, aki hozzáérne az épület falához.

Szerinte nem igaz, amit V. Naszályi Márta kerületi polgármester állít, miszerint védett személyek miatt nem közelíthető meg a Karmelita.

Az autópálya-koncesszió módosításáról

A magyar állam érdeke az volt az autópálya-koncesszió módosításában, hogy a 2023-as és 2024-es éves költségvetés terheit csökkenti. Ezekre az évekre eső fizetési kötelezettséget csökkentette a kormány.

Budaházy kegyelméről

Miután a köztársasági elnöki kegyelemnél indoklási kötelezettség nincs és soha nem is volt, Budaházy György ügyében Gulyás szerint az igazságügy leszerepelt.

15-16-17 évvel olyan cselekményt követően, ahol nem történt személyi sérülés, és kétharmadát már le is töltötte az elítélt a büntetésének, indokolt az elnöki kegyelem.

Minden egyes kegyelem esetén van egy protokolleljárás, hogy ha bárki veszélyes lenne a közbiztonságra, ne szabadulhasson. Ez volt a protokoll most is, az információk ismeretében döntött Novák Katalin.

Elképzelhetetlen Pintér Sándor távozása

Pintér Sándor nyugdíjba vonulása elképzelhető-e a ciklus vége előtt?

Elképzelhetetlennek tartom, hogy kormány legjobb kondícióban lévő tagja távozzon

– válaszolt Gulyás.

És lesz-e Orbán Balázs külügyminiszter?

Az, hogy vannak álhírportálok, nem javaslom, hogy felüljenek neki.

Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségről: Nincs napirenden

Legkésőbb szeptemberben döntés születne a Fidesz főpolgármester-jelöltjéről, ha Gulyás Gergely a párt elnökségi tagja lenne, de mivel nem az, így nem tudott erre vonatkozóan konkrét választ adni.

Szentkirályi Alexandrával kapcsolatban felröppentek korábban hírek, hogy ő lehet a Fidesz jelöltje. Ezzel kapcsolatban a kormányszóvivő közölte, ez nincs napirenden.

Kastélyok témája

Lázár János bejelentette, hogy a kastélyok magánosítására gondolnak. A 24.hu kérdésére Gulyás közölte, másfél-két hónappal ezelőtt tárgyalt erről a kormány. Arról van szó, hogy haszonbérbe vehessék azokat a kastélyokat, aminek a közcélú működését ez semmiben nem változtatja meg, és amikor kihasználatlanok, ekkor magáncélra lehessen hasznosítani.

Miért nem jelezték, hogy tervben van még egy debreceni akkugyár?

Kollégánk kérdezte Gulyás Gergelyt arról, hogy amikor a már korábban bejelentette akkugyár ellen voltak tüntetések Debrecenben, akkor miért nem szóltak arról, hogy még egy tervbe van véve, hiszen a beruházó cég a területet már tavaly megvásárolta?

Most tudott ilyen bejelentést tenni a Külügyminisztérium, mert most állapodott meg a céggel

– fogalmazott.

A 24.hu-t a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz irányította Gulyás azzal kapcsolatban, hogy hány akkugyáras beruházásról van már megállapodás és mennyi van a tárgyalási fázisban.

Kifehérítik a városnéző buszok piacát

Azzal, hogy egyes városnéző buszos szolgáltatásokra is kiterjeszti a kormány az 5 százalékos áfakulcsot, kifehéredik az egész terület, mondta Gulyás.

Elmondása szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert sok volt a készpénzes fizetés, ami feketén ment. Így nem fog az állam jelentős bevételtől elesni.

Arra a kérdésre, mit várnak, hogy olcsóbbak lesznek-e így a városnéző buszok vagy a hasznot elteszik a szolgáltatók, Gulyás azt felelte:

azt várjuk, hogy a szürke gazdaságból fehér lesz. Eddig is sok olyan pénz mozgott, ami nem jelent meg az állami költségvetésben.

Jelentősen alacsonyabb energiaárakkal számol a kormány 2024-re

A költségvetés tervezésének egyik legnehezebb kérdése volt az energiaköltségek számítása, jelentette ki Gulyás.

Az áram- és gázárakra vonatkozóan végleges szám nincs, csak egy intervallum, de május 20-ig előbbi megismerhető lesz.

Jelentősen alacsonyabb árakkal lehet majd számolni, mint az idei évben

– vetítette előre Gulyás.

Vizsgálja a mentőszolgálat Gálvölgyi János esetét

Szóba került a Kormányinfón Gálvölgyi János esete, akit a családtagjai vittek kórházba, miután egy óra alatt sem ért ki hozzá a mentő.

Gulyás jobbulást kívánt a művésznek, majd közölte: zajlik az ügynek a vizsgálata, aminek lesz egy eredménye, amit nyilvánosságra fognak hozni.

A miniszter a konkrét esettel kapcsolatban azt mondta, a hívást fogadó mentésirányító az információk alapján 2-es prioritási kategóriába sorolta az esetet. Az 1-es prioritás jelenti az azonnali mentőindítást. Mivel a bejelentő egy másik településről telefonált, felhívták a beteg mellett tartózkodó hozzátartozót is a mentésirányítók. A mentőegység indításakor ezt már lemondták, mert a családtagok úton voltak vele a kórházba

– mondta Gulyás.

Szerinte tehát lerövidítve az a kérdés, hogy hibázott-e a mentésirányító akkor, amikor nem az azonnali riasztási kategóriába sorolta az esetet.

A vezérkari főnök interjújáról

Le kell-e mondani Böröndi Gábor vezérkari főnöknek, amiért azt mondta, hogy Lengyelország 1939-es megtámadása lokális háború volt, kérdezte az ATV Gulyástól.

A válasz így hangzott:

a magyar kormány álláspontja világos, Lengyelország áldozata és elszenvedője volt a második világháborúnak, amit Németország megtámadott.

A miniszter hozzátette, a kormánynak az a fontos, hogy Böröndi helyesen és jól végezze a magát.

Vissza a pedagógusbérekre

Abban a pillanatban, hogy a Bizottságtól garanciát kap a kormány arra, hogy megkapjuk a pénzeket, megemeljük a pedagógusbéreket

– mondta Gulyás.

A szakszervezetek felismerhetnék, hogy akik miatt nem lehet most bért emelni, azok a saját politikai szövetségeseik.

Politikai akció zajlik, miközben korrupciónak helye nincsen Gulyás szerint, hiszen ha megkapják a pénzt, azt továbbküldik majd a pedagógusoknak.

Hol ebben a korrupció?

– kérdezte a miniszter.

Marad 2024-re az extraprofitadó

Tervez a kormány jövőre extraprofitadót, csökkentett mértékben. Akik most fizetnek extraprofitadót, azok jövőre is fognak, de nem ugyanolyan mértékben.

A fizetéskötelezettség marad, annak a mértéke változhat

– jelentette ki Gulyás.

44 253 illegális bevándorlót tartóztattak fel idén Magyarországon

2023. május 9-ig átlagban 343 személy volt naponta, aki illegálisan próbálta átlépni Magyarország határát.

Ez összesen 44253 fő.

Miután az egész nyugati politikai elit arra panaszkodik, hogy milyen ugrásszerűen nőtt meg a migrációs nyomás, addig Magyarországon keresztül kevesebben próbálnak átjönni. Ez nyilván azért van, mert kettős kerítés van és jelentős a határőrség

– mondta.

Mikor épülhet az új olajvezeték?

A Barátság Kőolajvezetékhez az új vezetéken keresztül tud majd csatlakozni Szerbia is, ezért van rá szükség.

Szijjártó Péter szerdai bejelentését nem tudta új információkkal kibővíteni Gulyás, pontos dátumokat sem tudott arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődhet az építkezés.

Nagy választási költekezésről nem beszélhetünk

Lehet, hogy kevesebbet kellett volna a választás évében költeni a kormánynak, mert a fogyasztói árindex nem egyenlő a háborús inflációval, erről beszélt a napokban Csányi Sándor.

Ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, mindig érdeklődéssel figyeli a gazdaság szereplőinek valamennyi megnyilvánulását.

Nagy választási költekezésről nem beszélhetünk, nemzetközi összevetésben aranyéremre pályázhatna a kormány, hogy úgy nyert háromszor kormányzati pozícióból választást, hogy csökkentették a költségvetési hiányt abban az évben

– jelentette ki.

Gulyás szerint profi volt a rendőrségi fellépés a tüntetéseken

Tüntetések kapcsán a legfontosabb, hogy az elmúlt 13 év egyébként profi rendőrségi gyakorlata bizonyította be, hogy jogszabályi keretek között bárki kifejtheti az álláspontját. Erre van lehetőség, ez szabad, bárki tiltakozhat a kormány ellen Gulyás szerint.

A miniszter szerint egy kérés van: ezt mindenki jogszerűen tegye. Intézményeket megtámadni nem jogszerű.

Profi és jogszerű volt a rendőrségi fellépés

– mondta a könnygázos esetre reagálva.

6 százalékos inflációval számol a kormány 2024-re

A jövő évi infláció tekintetében a jegybankhoz van kötve a kormány, és miután ők jövőre 6 százalékos inflációt prognosztizálnak, ezért a kormány is ebből indul ki. De ha ennél nagyobb lesz az infláció, akkor ezt plusz feladatokat ró a kormányra.

Óvatosan beszél a számokról ugyanakkor Gulyás, de a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre.

Olvasói sztorik