Élő Belföld

Gulyás: Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztattak a legfrissebb kormánydöntésekről.

A legfontosabb elhangzottak:

  • június elején fogadhatják el a jövő évi költségvetést, a kormány 6 százalékos inflációval és 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre;
  • meghosszabbítják a kamatstopot egészen addig, míg egy számjegyű nem lesz az alapkamat;
  • egy hónap múlva lehet a számlákat küldeni Brüsszelnek;
  • 2024-re is marad az extraprofitadó, csak csökkentett mértékben;
  • jelentősen alacsonyabb gáz- és áramárakkal számolt a költségvetésben a kormány 2024-re;
  • akkor lesz pedagógusbéremelés, ha az EB garanciát arra, hogy megjönnek az erre szánt pénzek;
  • vizsgálja a mentőszolgálat, hogy miért nem ment rögtön mentő Gálvölgyi Jánoshoz;
  • fake news, hogy kettészakad a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és Orbán Balázs lesz a külügyminiszter;
  • Szentkirály Alexandra azt mondta, nincs napirenden, hogy ő legyen a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Ukrajna az EU-ban?

Ursula von der Leyen szerint Ukrajna nagy lépést tett az EU-csatlakozáshoz, miközben Jens Stoltenterberg NATO-főtitkár arról beszélt, Ukrajnának a szövetségben a helye.

Gulyás erre azt mondta, a tagfelvételről a tagállamok döntetnek egyhangúlag, ezeket a kérdéseket nehéz addig felvetni, amíg nincs béke és nincs tűzszünet. Az EU Ukrajnánál jobb helyzetben lévő államokat sem vesz fel. Gulyás reméli, hogy egy békében élő Ukrajna is egyszer az EU tagja lehetne.

Amíg nincs béremelés, könnyebb hergelni a pedagógusokat a kormány ellen

Nulla, vagy mínusz az igazságtartalma annak, hogy a kormány nem egyeztetett a pedagógus szakszervezetekkel.

Gulyás állítja, legalább tíz egyeztetés volt, maradtak vitás kérdések, ezekben a kormánynak kell döntenie.

Látom azokat a szándékokat, amik a konfliktust növelni akarják. Ma a pedagógus életpályával kapcsolatos problémák azok bér jellegűek. Amíg a pedagógusok jövedelme alacsonyabb annál, mint amit megérdemelnének, addig könnyebb hergelni a pedagógusokat a kormány ellen

– mondta.

A pedagógusok ellen fejet kell hajtani, nehéz időkben is helytállnak, csak köszönet jár nekik. Sajnálják ezért Gulyásék, hogy a képviselőik azokkal próbálnak szövetkezni, akik mindent megtesznek a pedagógusbéremelés ellen.

Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek

Az Országgyűlés 85 százalékos támogatottsággal elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, ezzel néhány héten belül a kormány mindenben meg fog felelni a kohéziós pénzek tekintetében.

Amiben mi megegyeztünk, azt teljesítettük, sok esetben túl is teljesítettük. Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek. Ez a hétéves költségvetésre vonatkozik

– közölte Gulyás.

Látják, hogy Brüsszelben és Budapesten, a baloldali ellenzéknél komoly ellenállás van. A baloldal Gulyás szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kaphassa meg az ország a nekünk járó forrásokat.

Amíg nem lesz egy számjegyű az alapkamat, addig marad a kamatstop

Pillanatnyilag az infláció mértéke és ebből adódóan a jegybanki kamat mértéke az, ami miatt nem lehet változtatni a kamatstop intézményén. Akkor vezetik ki a kamatstopot, ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, részletezte Gulyás.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy számjegyű inflációra van szükség, ami az idei év végére a célkitűzés.

Meghosszabbítják a kamatstopot

Példátlan inflációs helyzet állt elő, amit a pénzpiaci kamatok követtek. Emiatt a lakosság és a vállalatok terhei megnövekedtek, közölte Gulyás.

A pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében 2022. januárjában lakossági kamatstop bevezetéséről döntött, majd novemberben kiterjesztette a vállalkozásokat. Ezt ismételten meghosszabbítják.

A kormánynak ez a döntése mintegy 350 ezer magyar családot véd meg a magas kamatokkal szemben. A kamatstoppal védett hitelállomány mértéke meghaladja az 1360 milliárd forintot.

A pápa is a béke pártján van

A pápa magyarországi látogatása is megerősítette a kormányt abban, hogy az azonnali tűzszünet és a béke az egyetlen helyes álláspont a háborúval kapcsolatban.

A magyar álláspont a legerősebb megerősítést kapta a Vatikántól.

Május 30-án nyújtják be a költségvetést

A kormány a tegnapi ülésén a jövő évi költségvetés tervezetéről tárgyalt, amit számtalan nehézség között kell megtervezni, kezdte Gulyás a tájékoztatót.

A közvetlen szomszédságunkban zajlik a háború, aminek a közvetlen következményeivel szembesülünk. A kormány viszont fenntartja azt a szerintük jó gyakorlatot, hogy a jövő évi költségvetést a tavaszi ülésszakban fogadja el, ez a gazdaság számára is egy pozitív üzenet.

Gulyás közölte, május 30-án nyújtják be a költségvetést az Országgyűlésnek. Ezt követően 10 napja van a költségvetési tanácsnak arra, hogy döntsön a költségvetésről, ezért nekik május 20-án adják át nekik azt. Június elején lehet így a végszavazás.

A jelenlegi helyzetben számolni kell a háború elhúzódásának a lehetőségével, ebben az esetben is fontos, hogy mindazokat a célokat, amit kitűzött a kormány, azt meg tudják védeni, de egyidejűleg csökkenteni kívánják a hiányt és az államadósságot.

A jelenlegi tervezet szerint a költségvetési hiány jövőre 2.9 százalék lesz.

Béke és a szankciók kivezetése esetén a költségvetés mozgástere jelentősen megnőne. Ha ez megtörténik, az ország helyzete lényegesen könnyebb lesz. A háborús időkben a honvédségre lényegesen többet kell költeni, jövőre meg is haladjuk a GDP 2 százalékát. Az infláció lényegesen magasabb, ami miatt a kamatok is magasabbak, ezeknek a gyors csökkenésével lehetne számolni, ha a háború véget érne

– mondta.

Kezdés 11 órakor

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán posztolt a kormányülésről. A bejegyzéshez azt írta,

készül a költségvetés. Háborús időkben is megvédjük a családokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat és garantáljuk Magyarország biztonságát!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik