Belföld

Rendőrség: folyamatban van a bűncselekményt elkövető tüntetők azonosítása a kamerafelvételek alapján

Hosszas közleményben reagált a rendőrség a május 3-i budapesti tüntetésen történt eseményekre.

A police.hu-n megjelent írásban rögzítik, a Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2023. május 3-án délutánra három, a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó fővárosi gyűlésről érkezett bejelentés. A BRFK mindhárom bejelentést tudomásul vette, a szervezőkkel egyeztetett.

Mint fogalmaztak, a bejelentett gyűlések befejezése után a résztvevők egy csoportja az előírásokat megszegve a Budai Várnegyedbe vonult, ahol a rendőrség megakadályozta, hogy a Színház utcába és a Szent György utcába bejussanak. Itt a tüntetők vitatkozni kezdtek a rendőrökkel, indulatos, sértő kijelentéseket tettek, közülük néhányan igyekeztek a sorfal közé furakodni, lökdösték a rendőröket.

Többen már ekkor maszkkal vagy kendővel takarták el az arcukat, de volt, aki védőszemüveget, sőt gázálarcot viselt. A rendőrök többször tájékoztatták a megjelenteket, hogy be nem jelentett gyűlésen vesznek részt és kérték, illetve felszólították őket, hogy a sorfaltól lépjenek távolabb, valamint a rendőrökkel szembeni erőszak esetén kényszerítő eszközök alkalmazását is kilátásba helyezték

– közölték.

A rendőrség úgy folytatta a közleményben: a tömeg egy része ekkor elindult a Színház utcához, közben az építési területet védő kerítést rángatták, ütötték. Hozzátették, néhányan átmásztak a kerítésen és együttes erővel áttörték azt. Az építési területre betódult csoport a kerítést tovább rongálta és a Színház utca felé is áttörte azt. Az itt felsorakozott rendőröket dobálni kezdték és többen megkíséreltek a sorfalon erőszakkal átjutni.

A közlemény szerint az őket ért támadás elhárítására a rendőrök ekkor könnygázt alkalmaztak, és megkezdték a zárt területre bejutottak kiszorítását, ennek során öt embert vontak intézkedés alá, akiket később előállítottak. Miután mindenkit sikerült a zárt területről kiszorítani, az egyenruhások sorfallal biztosították az áttört kerítést.

A jogellenes gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett, a rendőrökre támadók közül öt személyt előállítottak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt tettek feljelentést. A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján jelenleg is folyamatban van. Nyolc embert azért jelentettek fel, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen. Egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni szándékozó rendőrök elől. Egy nőt pedig pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő

– sorolták.

Délután egy belvárosban bejelentett gyűlés helyszínére érkező fiatalnál késeket és egy ollót találtak a rendőrök, ezért őt az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség elkövetése miatt előállították, büntetőeljárás indult ellene.

A fent említett rendőri intézkedéseket követően a parancsnoki vizsgálat tárgyát képezte a kényszerítő eszköz alkalmazása, amely jog-, és szakszerű volt, írták.

Leszögezték azt is, hogy az egyes személyeket a véleményük, valamivel egyet nem értésük nem jogosítja fel arra, hogy bűncselekményt kövessenek el, mások tulajdonát vagy testi épségét sértsék vagy veszélyeztessék. Ilyen esetekben a rendőrség intézkedni köteles, folytatták.

Idézték a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényt, melynek értelmében

19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek – ha törvény vagy nemzetközi megállapodás másként nem rendelkezik – mindenki köteles magát alávetni, és a rendőr utasításának engedelmeskedni. A rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe, kivéve, ha a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható. (2) A rendőr jogszerű intézkedésének való ellenszegülés esetén az e törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazhatók.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik