Belföld

Egekbe szökött a kiadott útlevelek száma Magyarországon – az emberek megrémültek a háborútól

Faludi Imre / MTVA
Faludi Imre / MTVA
A korábbi átlaghoz képest tavaly márciusban háromszorosára nőtt a útlevéligénylések száma, de az ezt követő hónapokban is kiugróan magasan maradt ez az adat. A belügyi tárca szerint a nagymértékű növekedéshez hozzájárult, hogy a háborús konfliktus miatt az emberekben megnőtt az aggodalom.

Látványosan megnőtt tavaly a kiadott útlevelek száma Magyarországon az ukrajnai háború február 24-i kirobbanását követő hónapokban – derül ki a 24.hu által a Belügyminisztériumtól kikért adatokból.

A tárca az elektronikus közszolgáltatásokat összefoglaló monitoring jelentésében írt arról, hogy 2022-ben a járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése, valamint a korábbi időszakokban lejárt igazolványok egyidejű megújítása miatt egyes okmányoknál rekordszintű emelkedés volt tapasztalható az igénylések és a kibocsátások számában.

Ez érzékelhető a kiállított személyazonosító igazolványok esetében: ebből az okmánytípusból összesen 2 150 175 darabot állítottak ki, ezeknek nagyjából a felét, megközelítőleg 1 millió 120 ezer darabot május és augusztus között, tehát azután, hogy a lejárt okmányok érvényességüket veszítették, így rengetegen kénytelenek volt megújítani az iratot.

Kisebb mértékben, de hasonló tendencia volt megfigyelhető a jogosítványoknál, amiből több mint egymilliót bocsátottak ki. Ez a 2020-as és 2021-es adatnál is 100 ezerrel több.

A legérdekesebb trend mégis az útleveleknél rajzolódott ki, ahol a Belügyminisztérium megfogalmazása szerint

a nagymértékű növekedéshez hozzájárult az emberekben kialakuló aggodalom a háborús konfliktus okán.

A jelentésben az áll, hogy míg 2021-ben összesen 318 672 útlevél kibocsátására került sor, ezzel szemben 2022-ben ez a szám felugrott 720 823-ra, azaz több mint 126,2 százalékkal nőtt az igénylések száma az előző évhez képest.

Made with Flourish

Lapunk kikérte a Belügyminisztériumtól havi bontásban is a kiadott útlevelekről szóló adatokat, amiből még egyértelműbben látszik, hogy útlevelet leginkább a fegyveres konfliktustól való félelem, a háború esetleges eszkalációja miatt kérhettek tömegesen az emberek.

A statisztikák szerint békeidőben átlagosan havonta 40 ezer útlevelet adtak ki a hatóságok, ehhez képest 2022 márciusában, tehát az orosz támadás megindítását követő hónapban majdnem 150 ezret. Mint az a grafikánkon is látszik, ez a szám olyan kiugróan magas, hogy a közelébe sem érhet egyetlen korábbi hónap adata sem.

Az útlevélkiadás tavaly áprilisban, májusban és még júniusban is jóval magasabb számokat ért el a megszokotthoz képest, időrendi sorrendben 93 ezer, 78 ezer és 76 ezer, utazásra jogosító dokumentumot állítottak ki a hatóságok.

Nyártól a számok látványosan csökkenni kezdtek, de még így is egész évben magasabbak maradtak az előző év azonos hónapjainak átlagánál. Ehhez persze hozzájárulhatott az a fentebb már említett tény is, hogy egyes útlevelek lejártak a pandémia alatt, és azok idővel a gyakorlatban is érvényességüket vesztették, ráadásul a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások is megszűntek. Ez viszont a második negyedéves kiugrást nem magyarázná, arra a háború is rátett egy lapáttal, amit a Belügyminisztérium is jelzett a jelentésében.

Made with Flourish

Ajánlott videó

Olvasói sztorik