Élő Belföld

Orbán Viktor: Nem emlékszem ilyen jókedvű három napra az elmúlt harminc évből

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Vége az interjúnak

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök adott interjút fél órában. A főbb témák az orosz ukrán háború, a pápalátogatás, az energaiaárak és a „nemzetek Európája” koncepció voltak.

„Ha nem akarjuk, hogy eltapossanka minket, akkor ki kell álni a nemzetek Európája mellett”

A budapesti CPAC konferenciáról is kérdezte Orbán Viktort a riporter, Törőcsik Zsolt. Ennek apropóján a miniszterelnök visszautalt a csütörtökön általa elmondottakra, mely szerint az Európai Unióban többen fel akarják számolni a tagállamok önálló külpolitikáját.

„Ma vagy holnap hozzák nyilvánosságra kilenc ország kezdeményezését Németországgal az élen, melynek az a célja, hogy a tagállamoknak ne legyen saját külpolitikája” – fogalmazott a minszterelnök.

Megpróbálják a nemzetek szuverenitását elvenni, de ők – ide értve a  CPAC résztvevőit – a nemzetállamokban, az erős nemzetek koncepciójában hisznek.

Ha nem akarjuk, hogy eltapossanka minket, akkor ki kell álni a nemzetek Európája mellett.

Marad a rezsicsökkentés

7 milliárd eurót fizetett a háború előtt Magyarország az energiáért összesen, a háború kitörése után 17 milliárdot – mondta a miniszterelnök.

A családoknak viszont nem kell aggódniuk, nem szabadulnak el az árak, továbbra is védettséget fognak élvezni az energiaárak emelkedésével szemben. Arra is törekednek, monta, hogy a kis- és középvállalkozók is segítséget kapjanak. Az energiatarifák felére csökkentek, említette.

Most az energiaárak jók, bár a tél közeledtével emelkedhetnek, de Magyraországon lesz energia.

Orbán a vármegye- és országbérleteket is megemlítette, mint olyat, ami a családok költségvetését segíti.

„Ukrajna egy része ősi magyar föld”

Mi magyarok kétszeresen is motiváltak vagyunk, hogy Ukrajnában béke legyen

– mondta a miniszterelnök, miután arról beszélt, hogy Ukrajnában az ott élő magyarok miatt is fontos a béke, Ukrajna egy része pedig „ősi magyar föld”.

Az ukrán ellentámadás után letisztult helyzetre számít a miniszterelnök

Orbán a pápalátogatásról többek között azt mondta: a Vatikán elszánta magát, mozgósítani fogja az erejét és befolyást, és megpróbálja megakadályozni a további vérontást. A pápa szerinte összegyűjti azokat, aki a béke oldalán álnak, és Magyarország is ezek közé tartozik.

Orbán a pápalátogatás hangulatát úgy írta le:

Nem emlékszem ilyen jókedvű három napra az elmúlt harminc évből.

A magyarokon kívül szerinte alig vannak olyanok, akik vállalják a kockázatot, hogy kiálljanak a békéért.

Nagyon hiszek abban, ha az új katonai offenzíván, ellentámadáson túl leszünk, letisztul a helyzet

– mondta.

Szerinte ez az utolsó esélye Ukrajnának a háborúban.

Orbán: Az Egyesült Államok háborús kampányt folytat az utcán

Már az orosz-ukrán háború kirobbanásakor is az volt a magyar álláspont, hogy aligha lesz nyertese ennek a háborúnak. A NATO pénzzel, fegyverrel látja el Ukrajnát, mondta az interjú elején Orbán Viktor. Szerinte nagyon nehéz a nyugati fegyverrendszereket és az Egyesült Államok költségvetését legyőzni. Oroszország sokkal nagyobb, és ott van atomarzenálja is.

Orbán szerint ha az ember kimegy az utcára, azt látja, hogy az Egyesült Államok háborús kampányt folytat, szerinte ezen is érdemes lesz elgondolkozni.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy minél előbb fegyverszünet és béke legyen

– mondta a miniszterelnök.

Olvasói sztorik