Belföld

Ittasan okozott balesetet egy fideszes képviselő Keszthelyen, ketten megsérültek

Illusztráció: Marjai János / 24.hu
Illusztráció: Marjai János / 24.hu

A 24.hu információja szerint ittasan okozott balesetet Horváth Tamás Mihály keszthelyi fideszes önkormányzati képviselő.

Április 8-án szombaton délben egy autós a keszthelyi Ady Endre utcából fordult rá a Tapolcai útra, de nem tudta bevenni a kanyart, ezért átsodródott a másik sávba, ahol nekiütközött egy szabályosan közlekedő autónak. A balesetben a vétlen járművet vezető nő, valamint utasa könnyebben megsérült. A rendőrök megszondáztatták a 32 éves helyi férfit, és miután a teszt pozitív értéket mutatott, ezért további mintavétel céljából előállították a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, a jogosítványát pedig elvették. Az ügyben ittas állapotban elkövetett járművezetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Keszthelyi Rendőrkapitányság – derült ki a rendőrség válaszából.

Úgy tudjuk, hogy az ittasan vezető sofőr Horváth Tamás Mihály, aki azon túl, hogy fideszes helyi képviselő, tagja a Zala Vármegyei Közgyűlésnek, a városi Fidelitas elnöke és a Keszthelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KKEF) vezetője.

Horváth Mihály Károly Facebook oldala

Horváth Tamás Mihályt elértük ugyan telefonon, de odáig nem jutottunk el, hogy kérdéseket tegyünk fel neki. Miután meghallotta, hogy milyen témában keressük, letette a telefont. Az érintettel ellentétben Csótár András keszthelyi Fidesz-elnök végighallgatott minket, de konkrétumot ő sem árult el.

Sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom ezt az állítást. Horváth Tamás Mihállyal nem beszéltem erről a dologról

– mondta Csótár.

Keszthely polgármesterét, Manninger Jenőt is megkérdeztük a balesetről, valamint arról, hogy indult-e önkormányzati vizsgálat a baleset körülményeivel kapcsolatban. Rákérdeztünk arra is, hogy Horváth megtarthatja-e elnöki pozícióját a Keszthelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban. Manninger válaszában azt hangsúlyozta, hogy miután ő nem a választókerület országgyűlési képviselője, hanem Keszthely polgármestere, ezért „az önkormányzati képviselők magánéletében történt eseményekkel mint polgármester nem kell foglalkoznom, különösen, ha ezzel kapcsolatban rendészeti szervektől hivatalos értesítést nem kapok”.

Kerestük a polgármester által említett helyi országgyűlési képviselőt is, de Nagy Bálint, Keszthely korábbi polgármestere, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára nem válaszolt kérdéseinkre. Nem kaptunk választ Kontrát Károlytól, a Fidesz etikai bizottságának elnökétől és a Fidesz sajtóosztályától sem.

A képviselő nem sokkal a balesete előtt egyébként a biztonságos közlekedés fontosságára hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán.

A képviselő a balesete után, áprilisban több nyilvános eseményen is megjelent, többek között Nagy Bálinttal. Április 24-én például egy fiatalokat segítő alapítvány rendezvényén vettek részt, bejegyzésében pedig arról írt, hogy „ifjúsági stratégiára van szükség, hogy segítsen a fiataloknak szembenézni az őket érintő kihívásokkal.”

2017-ben már volt egy hasonló ügy Keszthelyen, ittas vezetés miatt az akkori polgármester, Ruzsics Ferenc jogosítványát vonták be. Ruzsics, aki jelenleg a megyei közgyűlés alelnöke, közleményben reagált a történtekre: „Előző nap este kilencig egy töményitalt és négy doboz sört ittam meg. Másnap fél tízkor azzal a tudattal szálltam be az autómba, hogy a szervezetemből az alkohol teljesen kitisztult. Sajnos akkor még nem voltam azzal tisztában, hogy egy évek óta rendszeresen szedett gyógyszer mellékhatásaként bekövetkezett egészségkárosodásom miatt a szervezetem az alkoholt sokkal lassabb ütemben tudja lebontani, mint azt egy egészséges teszi.”

Az akkori alpolgármestert, a 2019-ben Ruzsics helyére lépő Nagy Bálintot viszont nem hatotta meg párttársa magyarázata, úgy fogalmazott évekkel ezelőtti reakciójában:

A szabályok mindenkire egyformán, egyenértékűen vonatkoznak, a polgármester úrra is. Hogyha valaki nem tartja be ezeket a szabályokat, akkor a felelősséget vállalnia kell érte. Ittas vezetésre, úgy gondolom, nincs elfogadható magyarázat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik