Belföld

Novák Katalin magyar édesanyaként nem engedhette el úgy Ferenc pápát, hogy nem ad neki enni

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Ferenc pápa a háború szólistáiról és a béke kórusáról beszélt, mi ennek a kórusnak a tagjai vagyunk, mondta Novák Katalin az M1-en Ferenc pápa látogatásáról. Arról is beszélt, hogy négyszemközt beszélgettek a pápával arról, hogy Magyarország mit tehetne a béke kedvéért

A béke missziójának fontos eleme, hogy mind a két háborúban álló féllel beszélni kell, bár erről most sokat nyilvánosan nem tudok mondani.

– mondta Novák arról, hogy a pápa a hírek szerint béketárgyalásokon dolgozik a háborús felek között.

A kifejezetten alákérdezős interjúban Novák arról is beszélt, hogy Magyarország nagyobb befolyással bír, mint azt a mérete indokolná. Szerinte ezt a figyelmet jóra is lehet használni, és Ferenc pápa látogatása ennek is szól.

Novák szerint Ferenc azt is üzente, hogy sokan vannak, akik kritikusak Magyarországgal, de sose jöttek még el ide.

Arról is beszélt, hogy Ferenc pápa azt mondta neki, feltöltődött itt, mert látta, milyen a megélt kereszténysége egy európai nemzetnek.

Az interjút készítő köztévés újságíró egy ponton megkérdezte Novákot, hogy mi az oka annak, hogy még a vatikáni újságírók szerint is különösen jó a viszony közte és a pápa között, talán annak köszönhető-e ez, hogy Novák tökéletesen beszél spanyolul. A köztársasági elnök erre hosszan azt válaszolta, hogy fontos a beszélt nyelv, bár meg kell jegyeznie, hogy a spanyol csak a negyedik nyelve, ha a beszédképesség minőségét nézzük.

Novák elmondta, hogy Ferenc pápa külön megkérte, hogy még a repülése előtt egyszer üljenek le beszélgetni, de így is többször jöttek be a protokollért felelős emberek, mert már túl régóta beszélgettek. Még egy közös Miatyánkot is elmondtak búcsúzóul.

A stangliról annyit mondott, hogy magyar édesanyaként nem engedhetünk el senkit anélkül, hogy enni adnánk neki, ezért a szentmise után elszaladt a boltba és sütött egy stanglit, ez a vendégszeretet kifejezése volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik