Belföld

Ferenc pápa: Biztos vagyok benne, hogy sziklaszilárd hitetek van

Vincenzo PINTO / AFP
Vincenzo PINTO / AFP

A péntek délelőtt Budapestre háromnapos látogatásra érkezett Ferenc pápa a Karmelitában beszélt Novák Katalin köszöntése után. Budapestet méltatva többek között azt mondta, a magyar főváros a történelem egyik központi helye. A pápa olaszul beszélve József Attila A Dunánál című versét idézte. Hosszan méltatta Budapestet és beszélt annak történelméről. Fájdalmas konfliktusokat élt meg a város – tette hozzá, utalva az 56-os forradalomra és a II. világháborúra.

A pápa szerint Budapest az egyik olyan európai város, ami ismeri a szabadság értékét.

Kitért a háború témájára is. Úgy fogalmazott,

a béke álmát éneklő kórus szólamának leáldozóban van, miközben a háború szólistái utat törnek maguknak.

Arról is beszélt, hogy a világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív megelőző intézkedéseket teszünk.

Vajon hol vannak a békét szolgáló kreatív erőfeszítések?

– tette fel a kérdést Ferenc pápa, aki arról is beszélt, hogy fellángolt a nacionalizmus és az ítélkezés.

A genderkultúrát és az abortuszt is említette beszédében, ezekkel szemben a hatékony családpolitikát jelölte meg mint prioritást Európában.

Budapestet tovább méltatva azt mondta, a magyar főváros a hidak városa és Magyarországnak hídépítőnek kell lennie a hitben is, hiszen ökumenikus jellege erre tökéletesen alkalmassá teszi.

Nemcsak József Attilától, hanem Szent István intelmei közül is idézett:

„Mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul.”

Majd magyarul tette hozzá: „Jónak lenni jó. Jobb adni, mint kapni.” Egy másik passzusz is idézett, mely szerint „az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő.”

Isten, áldd meg a magyart

– zárta beszédét magyarul Ferenc pápa.

Ferenc pápa a béke embere

Az egyházfő beszéde előtt Novák Katalin szólalt fel a Karmelitában.

Isten hozta önt, a béke emberét Magyarországon

– köszöntötte Ferenc pápát a köztársasági elnök, aki szerint a látogatás éppen alkalmas időpont az igazságos béke meghirdetésére.

Egy nemzet felemelkedése mindig a mai napon kezdődik – idézte Mindszenty József bíborost, majd a békéhez vezető útról beszélt az államfő. Az államfő kiemelte: szeretnék, ha a Szentatya magyarországi látogatása elrugaszkodás lehetne ehhez a felemelkedéshez.

Szentséged akkor jött, amikor arra a legnagyobb szüksége van Magyarországnak és Európának

– jelentette ki Novák, majd arról beszélt, fájdalommal és reménnyel fordul a szentatyához, mert mi, magyarok tapintani tudjuk a háború borzalmát. „Látjuk a szétszakított családok fájdalmát, látjuk az igazságtalanságot” – tette hozzá.

Mi, édesanyák elsősorban a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút

– jegyezte meg.

Novák megismételte, hogy Ferenc pápában a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják. Reményét fejezte ki, hogy a pápa beszélni tud Kijevvel és Moszkvával, Washingtonnal, Brüsszellel, Budapesttel és mindenkivel, aki nélkül nem lehet béke.

Azt kérjük öntől, hogy járjon el személyesen a mielőbbi igazságos béke érdekében.

Novák a pápához szólva elmondta, hogy a magyar alaptörvény védelmezi és a nemzet fennmaradása az alapjának tekinti a családot, és ebben „szövetségesek vagyunk, együtt védjük az emberi életet, a nőt és a férfit, az üldözött keresztény testvéreinket, valamint a másként gondolkodók és másként élők szabadságát is.”

A pápa végül spanyolul üzent a fiataloknak is:

Három ajándékot adott Novák Katalin Ferenc pápának

Novák Katalin a többi között egy gyermekművészeti albumot adott Ferenc pápának, ez magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült, kifejezetten a Szentatya számára. Az album mellett különleges rózsatöveket is kap a pápa, a Szent Erzsébetről elnevezett rózsafajtából, amelyet egy erdélyi magyar, Márk Gergely nemesített. Harmadik ajándékként a köztársasági elnök andocsi Mária-kegyruhát ajándékozott a katolikus egyházfőnek.

Krisztus a mi jövőnk

Ferenc pápa a Szent István-bazilikánál püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. Beszédében többek közt azt mondta:

Krisztus a mi jövőnk, nem mi vagyunk Krisztus jövője, ne cseréljük fel a dolgokat.

Az egyházfő szerint az egyik legfontosabb feladatunk most korunk változásait és átalakulásait értelmezni, „Krisztussal és Krisztusban, semmit Krisztuson kívül”, ez azonban szerinte csak akkor lehetséges, ha Krisztusra mint jövőnkre tekintünk, „aki volt, aki volt, és aki eljön, a mindenható, az emberi történelem alapja és végső célja”. „Életünk, bármennyire is törékeny, szilárdan az ő kezébe van helyezve”, hangsúlyozta.

Úgy vélekedett, nincs igaza azoknak a kishitűeknek, akik folyton azt ismételgetik, hogy „minden elveszett, már nincs semmi a régi értékekből”, de hasonló veszélnyke nevezte a a mérlegelés nélküli alkalmazkodást is.

A pápa jelezte, vissza kell térni Krisztushoz, „ő mint a jövőnkhöz, hogy ne essünk áldozatául a világiasság váltakozó széljárásainak”. Egyúttal figyelmeztetett:

figyeljetek oda az elvilágiasodás folyamatára,

mert, mint mondta, ez a legrosszabb dolog, ami megtörténhet egy keresztény közösséggel. Szerette volna kiemelni a papok túlterheltségét is beszédében, a papok kevesen vannak, szögezte le, sokan közülük előrehaladott korúak, a fáradtság jelei mutatkoznak meg rajtuk.

Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől

– idézte Mindszenty József bíborost beszédében Ferenc pápa, aki arra kérti a magyarokat, legyenek elfogadóak, befogadóak. Felszólított mindenkit az elesettek, menekültek és szegények megsegítésére. Beszédét azzal zárta:

Biztos vagyok benne, hogy sziklaszilárd hitetek van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik