Belföld

Elképesztő vagyont őriztek otthon a 4,5 milliárd adót elcsaló vagyonőrös bűnszervezet vezetői

Több mint négy és fél milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató, számlagyárat működtető bűnszervezet a Nyugat-Dunántúlon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint egy vagyont őriztek otthon a vagyonőröket foglalkoztató bűnszervezet vezetői. A pénzügyi nyomozói harminc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként.

A tájékoztatás szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás az ügyben. A harminc elfogott ember közül hatot őrizetbe vettek: a Győri Járásbíróság négy embert letartóztatott, kettőnek pedig elrendelte a bűnügyi felügyeletét.

A bűnszervezet stróman ügyvezetők bevonásával és valótlan gazdasági ügyletek lebonyolításával foglalkozó céghálózatot működtetett, amelyben a cégek vagyonőrként és raktárosként dolgozó alkalmazottjait a látszólagosan az elkövetők érdekeltségébe tartozó alvállalkozói cégek láncolatába szervezték ki. Így olyan költségszámlákhoz jutottak, amelyek révén a fizetendő általános forgalmi adót jogosulatlanul csökkenteni tudták. Az elkövetők számlagyárat is működtettek.

A pénzügyi nyomozók egy nap alatt az ország ötven helyszínén tartottak kutatásokat és lefoglalásokat. A bűnszervezet első számú, több éles lőfegyverrel rendelkező vezetőjét a NAV Merkur bevetési egysége fogta el. A kutatások során a bűnszervezet vezetőinek otthonában több mint 350 millió forint és több mint 220 ezer euró (82,4 millió forint) készpénzt, emellett mintegy hetven, nagy értékű ékszert találtak.

A nyomozók mindezeken felül luxusingatlanokat és prémium járműveket foglaltak le, valamint bankszámlákat zároltak. A lefoglalásokkal és zárolásokkal több mint 2,4 milliárd forintnak megfelelő vagyont szereztek vissza az adócsalóktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik