Belföld

Belehalt az égési sérüléseibe egy egy hónapos baba, mert forró hősugárzó mellett hagyta az anyja

Már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott a Debreceni Törvényszék annak a nőnek az ügyében, aki egy bekapcsolt hősugárzó közvetlen közelében magára hagyta egy hónapos alvó babáját. A kicsi olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője a tragédiával kapcsolatban azt közölte, hogy a nő beismerte a bűnösségét az ügyész által ismertetett vádirat után.

A bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a nőt, és 2 év fogházra ítélte. Ennek a  végrehajtását azonban 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ügy lényege szerint a nő tavaly március 11-én hét óra körül felkelt, majd megetette az egy hónapos csecsemőjét. Ezt követően az alvó babát letette az ágyra, majd a kislány közvetlen közelébe tette a magas hőfokra állított és bekapcsolt hősugárzót. A szobában más fűtési lehetőség nem volt.

A nő ezt követően anélkül, hogy a házban lakó egyik férfinak szólt volna, a gyermeket otthagyta és elment egy ismerőséhez, ahonnan haza akarta vinni a másik két gyermekét, akik ott aludtak.

Az anyuka nyolc körül ért vissza a házba, ekkor azt vette észre, hogy a csecsemője nem mutat életjelet. A nő ekkor kiabálni kezdett, majd karjába vette a picit és átszaladt vele egy másik épületbe, ahol a nővére lakik, és tőle kért segítséget. Ezt követően telefonon értesítették az Országos Mentőszolgálatot.

Az anyuka testvére a bejelentés során azt mondta, hogy a gyermeket egy patkány haraphatta meg. A mentők rövid időn belül a helyszínre értek, azonban az egy hónapos csecsemőt már nem tudták újraéleszteni.

A büntetőeljárás adatai szerint az asszony gondatlan magatartása következtében a baba az alsó végtagjainál a testfelület mintegy 13 %-ára kiterjedő, részben másodfokú, valamint helyenként már harmadfokú égési sérülést szenvedett, és az égési sérülés okozta sokszervi elégtelenség miatt halt meg.

Az égési sérülés és a csecsemő halála között ok-okozati összefüggés állapítható meg. Az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítséggel nagy valószínűséggel megmenthető lett volna az élete.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a nő  büntetlen előéletű, beismerte a bűncselekmény elkövetését és öt kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülményt a törvényszék nem tárt fel. A bíróság ítélete jogerős.

Ajánlott videó