Belföld

Egyetlen egy ellenzéki képviselő van, aki egy év alatt egyszer sem szólalt fel az Országgyűlésben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hosszú írással emlékezett meg a Telex arról, hogy pontosan egy évvel ezelőtt, 2022. május 2-án megalakult az ötödik Orbán-kormány. A cikkben szó esik olyan tanulságokról, mint hogy

  • a kormány a katát alig 27 óra alatt kivégezte;
  • hogy ezzel szemben a svédek NATO-csatlakozása elméletben már 7000 órája napirenden van;
  • hogy ellenzéki képviselőknek még mindig felesleges bármilyen javaslatot benyújtaniuk, úgyis indoklás nélkül leszavazza azt a kétharmados kormánytöbbség;
  • vagy épp arról, hogy a legrövidebb plenáris ülés mindössze 42 percig tartott.

A legérdekesebb összesítés ugyanakkor a parlamenti felszólalásokat vizsgálja, pontosabban azt, mely képviselők voltak a legaktívabbak, kik kértek szót a legtöbbször, vagy épp kik maradtak végig csendben.

A legaktívabb toronymagasan a fideszes Rétvári Bence volt, ő 254 alkalommal kapta meg a szót, és összesen 16 óra 51 percet beszélt. Őt követi Koncz Zsófia, aki előbb Palkovics László majd Lantos Csaba államtitkára volt, munkája során 132-szer szólalt fel a parlamentben. Csak eggyel marad  el tőle a KDNP frakcióvezető-helyettese, Nacsa Lőrinc, majd jönnek az ellenzékiek: az LMP-ből Keresztes László Lóránt 127-szer kapott szót, őt követi a Jobbikból Z. Kárpát Dániel 116-tal.

A Telex megjegyzi, hogy Rétvári az előző parlamenti ciklusokban is rengeteget beszélt, 2014 és 2018 között nem kevesebb mint 68 órát, 2018 és 2022 között ennél valamivel kevesebbet, 55-öt. Érdekesség, hogy a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára tavaly május 2-a óta a 254 felszólalásából 56-ban említette meg valamilyen formában Gyurcsány Ferenc DK-elnök nevét.

A fent említettek mellett vannak kevésbé aktív képviselők is, akik egy év alatt egyszer sem szólaltak meg. Köztük vannak olyan nagy nevek, kivétel nélkül a kormányoldalról, mint Kubatov Gábor, Budai Gyula vagy épp Kövér László, aki csak házelnöki minőségében szólalt fel. Ellenzéki oldalról mindössze egy képviselő van, aki egyetlen egyszer sem ragadta magához a szót: Hadházy Ákos, aki bár megszenvedett azért, hogy letehesse képviselői esküjét, már a legelején világossá tette, hogy nem fog részt venni az Országgyűlés munkájában.

További említésre méltó fejlemény, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal öt év hallgatás után újra megszólalt, amikor kénytelen volt válaszolni Jámbor András azonnali kérdésére, amelyben a miniszter és Schadl György viszonyáról érdeklődött. Íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik