Belföld

Hadházy Ákos különesküt tett a hivatalos előtt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Elment az MTVA székházához, hogy valódi fogadalmat tegyen.

Hétfőn 11 órakor kezdi munkáját az Országgyűlés. Honlapja szerint a napirend előtti felszólalások után jönnek a kérdések, az azonnali kérdések és válaszok, majd a napirend utáni felszólalások. Ezt követően teheti le a képviselői esküt a független Hadházy Ákos. A politikus már többször jelezte, leteszi ugyan az esküt, de nem fog bejárni. Szerinte ezt tudták Zuglóban is, amikor megválasztották, ő a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy ne tartsa fent egy parlamentáris demokrácia látszatát.

A Jelen című hetilapnak a minap független képviselő azt mondta, nem sok minden változik attól, hogy esküt tesz, mert egy parlamenti képviselőnek gyakorlatilag már alig van több joga, mint egy átlagos állampolgárnak. Elveszítették a közintézményekbe való szabad belépési jogukat, ezzel leszűkítették jogukat az információhoz jutáshoz, bár kérdezhetik az intézmények vezetőit, nem kötelező válaszolniuk, ezért még csak nem is perelhetőek.

Hadházy Ákos a jövőben is a Parlamenten kívüli munkára koncentrál. A változás annyi lesz, hogy kap fizetést, képviselői juttatásokat, így többet tud vidékre utazni, ami elengedhetetlen munkájához. Nem tart attól, hogy emiatt elveszíti a mandátumát. Bejár szavazni, de a látszatvitákat kerüli, hiszen valódi válaszokat úgysem kap, nem akar afféle eleven díszletként demokráciát játszani.

Úgy véli, ha a miniszterek halaszthatatlan közfeladatukra hivatkozva megtehetik, hogy nem járnak be, az ő korrupciófeltáró tevékenysége is ugyanolyan halaszthatatlan közéleti tevékenység. Ha azt írja távolléte indokának, hogy éppen egy sok százmilliós ellopott uniós támogatásnak jár utána, azt el kell fogadnia a parlamentnek.

Frissítünk!

A fair játékszabályokért fog küzdeni  

Hadházy Ákos a hivatalos eskü előtt elment az MTVA székházához, ahol arról beszélt, hogy a parlamenti eskü csak formaság, ő a mandátumát a választóktól kapta, nem Kövér László fideszes házelnöktől. Valódi fogadalmat akart tenni, helyszínül azért választotta a propagandagépezet főhadiszállását, mert az szorosan kapcsolódik ahhoz, amit képviselni szeretne a következő években.

Szerinte a hatalmat zavarta eddigi tiltakozása, ezért hamarosan törvényt módosítanak, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő, de már nem is fog a jelenlegi játékszabályokkal. Ő azokon akar változtatni, de nem az Országház aranyozott falai között, szerinte az most csak egy színház.

Megfogadta, csak egyetlen törvényjavaslatot fog benyújtani, éspedig a propaganda ellen, a következő években pedig azért fog küzdeni, hogy tisztességes feltételekkel lehessen lebonyolítani a következő választást. Szerint csak formaság, hogy a képviselői eskü szövegében az áll, hogy az Alaptörvényhez hű lesz, hiszen maga a hatalom sem hű ahhoz, inkább újra és újra módosítja azt. Ő ezért azt ígérte, mindent megtesz a tisztességes, a bűnt, a korrupciót tiltó és üldöző törvények betartásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik