Belföld

Házkutatás volt egy kecskeméti és egy tolnai orvosnál, bűnügyi őrizetbe vették őket

police.hu
police.hu

Újabb három személlyel bővült a cipős ügyben meggyanúsított személyek száma. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint egy kecskeméti és egy tolnai orvos is van a most elfogott személyek között. Ez azt jelenti, hogy már 16 doktor van a költségvetési csalási ügyben lévő 40 gyanúsított között.

Azt írták, hogy két nyomozócsoport is realizált az elmúlt napokban, és a hatóságok Tolna, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben hajtottak végre kutatásokat. Az akció során közel 50 millió forintos vagyont vontak el a gyanúsítottaktól.

A szerteágazó ügycsoport nyomozásába a KR NNI-n túl már több vármegyei rendőr-főkapitányság is becsatlakozott. Nyomozócsoportok jöttek létre Budapesten túl Baranya, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyékben, ahol a rendőrök az NVSZ-szel közösen, gazdasági társaságokra lebontva vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket.

A budapesti és a hajdú-bihari egységnek új elkövetőket sikerült beazonosítania a náluk lévő ügyekben. Így a KR NNI munkatársai Tolna vármegyében, míg a debreceni nyomozók Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben hajtottak végre most akciót.

A hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között folyamatosan működtetett egy hierarchikus bűnszervezetet, melynek az volt a célja, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

Ortopéd orvosok voltak azok, akik a páciensek egészségi állapotától függetlenül vényekre felírtak különböző gyógyászati termékeket, amiket aztán a cég nem megfelelő minőségben gyártott le. Ez a kft. összesen több mint 1 milliárd 250 millió forintot igényelt így vissza jogosulatlanul a NEAK-tól.

– közölte a rendőrség.

Hozzátették, ehhez a körhöz tartozott az a kecskeméti orvos is, akit a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói most fogtak el, és akinek közreműködésével a fenti cég legalább közel 150 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogtalanul. Ugyanaznap fogták el a cég egyik ügyintézőjét, egy szolnoki nőt.

A nyomozók mind a kettőjüknél kutatást hajtottak végre, és minden releváns dokumentumot, eszközt, adathordozót lefoglaltak. A férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással, míg a nőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg, majd mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették.

A KR NNI nyomozói egy tolnai ortopéd orvost fogtak el. Őt azzal gyanúsítják, hogy egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó szegedi cég megbízásából a tavalyi évben három hónap alatt összesen 73 személynek írt fel jogosulatlanul olyan vényeket, amelyek gyógycipő vagy gerincortézis kiváltására szolgáltak.

Az EESZT rendszerben rögzített recepteken fiktív adatok szerepeltek, s a legyártott áruk általában silány minőségűek voltak, vagy nem gyógytermékek. Ezen orvos által felírt vények alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) a cég több mint 10 millió forint állami támogatást igényelt vissza. Az összes vagyoni hátrány azonban, ami ehhez a céghez köthető közel 54 millió forint.

A tolnai férfit a hozzá köthető ingatlanokban megtartott kutatásokat követően a nyomozók jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg, majd bűnügyi őrizetbe vették.

A nyomozócsoportok által folytatott büntetőeljárásokkal szinkronban a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala az eljárás alá vontakkal szemben vagyonvisszaszerzési eljárást indított. Így a mostani akcióban is részt vettek VVH-s kollégák. A három gyanúsítottól összesen közel 50 millió forintnak megfelelő vagyont foglaltak le, illetve zároltak. Ebből készpénz, illetve számlán lévő összeg több mint 35 millió forint volt.

A most elfogott három személlyel együtt már 40 gyanúsítottja van a cipős ügynek: 16 orvos, 13 cégvezető és 11 pedig alkalmazott. Jelenleg hárman vannak bűnügyi őrizetben, tizennégyen letartóztatásban, kilencen pedig bűnügyi felügyelet alatt, a többi tizennégy szabadlábon védekezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik