Belföld

Donáth Anna levelet írt Ursula von der Leyennek a kordonbontásnál történt könnygázos oszlatás ügyében

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hétfőn Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Momentum politikusaival negyedszer is nekiesett a Karmelita előtti kordonnak. Később a státusztörvény ellen tüntető tömeg egy része is felvonult a budai Várba, ahol a rendőrség védte a Karmelita előtt felhúzott fémkerítést. A tüntetők elkezdték bontani a kordont, mire a rendőrség megpróbálta őket visszaszorítani. Dulakodás alakult ki, végül a rendőrség könnygázt is bevetett. A TASZ jogásza szerint a rendőrség aránytalanul erőszakosan lépett fel a demonstrálókkal szemben az oszlatás során.

Donáth Anna momentumos EP-képviselő a könnygázzal lefújt tüntetők ügyében levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula Von der Leyennek.

A Bizottság elnökének írt levéllel két célom volt. Egyrészt világossá tettem Von der Leyen elnök asszony számára, hogy a kormány hazudozásai ellenére továbbra is súlyosan sérül a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon

– fogalmaz Facebook-bejegyzésében Donáth, aki szerint „könnygázzal lefújni a pedagógus rabszolgatörvény ellen tüntetőket nem fér bele az Európai Unió elvárásaiba”, ahogy „az alapértékeibe sem”.

Emellett egy kérést is megfogalmazott a Bizottság elnökéhez:

Azt kértem a Bizottság elnökétől, hogy tegyen végre valódi lépéseket annak érdekében, hogy a magyar civilek, önkormányzatok és vállalkozások a kormány kikerülésével közvetlenül az Európai Unióhoz pályázhassanak támogatásért. Ezáltal késlekedés nélkül feloldhatnák a befagyasztott EU-s pénzeket, és odaadhatnák azoknak, akiknek valóban szüksége van rájuk.

A hétfői kordonbontás miatt a rendőrség büntetőeljárást indított, miután „a Karmelita kolostornál összegyűlt demonstrálók közül többen erővágóval, más eszközökkel és testi erővel szándékosan megrongáltak több kerítéselemet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik