Belföld

Büntetőeljárást indított a rendőrség a Karmelita kolostornál történt kordonbontás miatt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Büntetőeljárást indított a rendőrség a Karmelita kolostornál történt hétfői kordonbontás miatt. Az aznap délutáni demonstrációt az ADOM Diákmozgalom, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg, hogy tiltakozzanak a státusztörvény bevezetése és az elnyomó kormányzati intézkedések ellen.

Az ORFK tájékoztatása szerint be nem jelentett gyűlést tartottak április 24-én reggel a Belügyminisztérium épülete előtt, és a BRFK gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés miatt indított eljárást a szervezővel szemben.

Közleményükben azt írták, hogy a délutáni bejelentett és jogszerű minisztérium előtti gyűlés után többen a Karmelita kolostorhoz vonultak, s újabb, be nem jelentett gyűlést tartottak. A szervezővel szemben ebben az esetben is gyülekezési joggal visszaélés miatt indult szabálysértési eljárás.

A Karmelita kolostornál összegyűlt demonstrálók közül többen erővágóval, más eszközökkel és testi erővel szándékosan megrongáltak több kerítéselemet. Az eset kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás vétség elkövetése miatt indított büntetőeljárást.

– közölte az ORFK.

Hozzátették, a be nem jelentett gyűlés agresszíven fellépő résztvevői a kordon feldöntésével már a rendőrök testi épségét veszélyeztették, az egyenruhások könnygázt alkalmaztak. És a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt feljelentést tesz a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Kapcsolódó
Tiltakozás a „bosszútörvény” ellen: Kordonbontás volt a Karmelita előtt, a rendőrség könnygázt vetett be
Koraeste a Karmelitánál nézett farkasszemet a rendőrség és a tüntetők tömege.

Az ORFK tájékoztatása szerint parancsnoki vizsgálat tárgyát képezte a kényszerítő eszköz alkalmazása, amely jog-, és szakszerű volt, s a rendőrség vizsgálja a kényszerítő eszköz alkalmazását kiváltó okokat, továbbá azt is, hogy amiatt kell-e szabálysértési vagy büntető feljelentést tennie.

Azt írják, hogy a gyülekezési jog gyakorlása senkit nem mentesít más szabálysértési, büntető) törvények hatálya alól. A tényállás ismeretében a lehetséges jogkövetkezmény pedig mindenkire egyformán vonatkozik, függetlenül a személy jogállásától. Gyülekezés esetén egyes bűncselekmények vonatkozásában akár a csoportos elkövetés is megvalósulhat.

Kiemelték, hogy a rendőrség soha nem alkalmazott kényszerítő eszközt megfélemlítés céljából. Kizárólag a rendőrségről szóló törvényben előírt esetekben, az arányosság elvét figyelembe véve alkalmazunk kényszerítő eszközt.

Megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy az ügy részleteiről érdeklődjünk, Kovács Katalin szóvivőtől azt a választ kaptuk, hogy a megjelölt feljelentés eddig még nem érkezett be hozzájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik