Belföld

A TASZ jogásza szerint aránytalanul erőszakos volt a könnygázzal oszlató rendőrség a kordonbontásnál

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Hétfőn Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Momentum politikusaival negyedszer is kordont bontott a Karmelita előtt, amihez később a státusztörvény ellen tüntetők egy része is csatlakozott. A Várban rendőrsorfal védte a Karmelita előtt felhúzott fémkerítést, melyet a tüntetők elkezdtek lebontani. Válaszul a rendőrség megpróbálta őket visszaszorítani, mire dulakodás alakult ki, és végül a rendőrség könnygázt is bevetett.

Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza a Mércének elmondta, hogy „aránytalan” volt a hétfői rendőri intézkedés.

Problémás és aránytalan fizikai erőszakkal védeni a kordont a tüntetőkkel és az országgyűlési képviselőkkel szemben, hiszen az eleve törvénytelenül került oda. Így is rengeteg rendőr volt a helyszínen, tehát nem világos, hogy mi szükség volt a kordonokra, pláne azok erőszakos védelmére

– nyilatkozta Hegyi.

A jogász hangsúlyozta, hogy a rendőrégi törvény nem tesz különbséget egy tömeg tagjai között életkori szempontból, ugyanakkor szerinte a rendőrségnek mérlegelnie kellett volna, hogy fiatalkorú diákok vesznek részt a demonstrációban, és „nem két focicsapat ultrái támadtak a rendőrökre”.

Ez pedig visszavezet oda, hogy eltúlzott és aránytalan a rendőrség ilyetén fellépése, amelynek során foggal-körömmel ragaszkodnak, akár fiatalok és tanárok ellen is a kordonokhoz

– tette hozzá.

Problémásnak tartja továbbá azt is, hogy a hatóságok nem kommunikáltak szinte semmit a demonstrálókkal: nem közölték, hogy törvénytelen, amit azok tesznek, és milyen várható kényszerintézkedéseket fognak alkalmazni velük szemben.

Hegyi azt is elmondta, hogy

a korábbi tüntetésekről ismert slammert, Pankotai Lilit hazafelé menet igazoltatták a rendőrök, ami szerinte jelentheti azt, hogy eljárást kívánnak indítani ellene.

Kapcsolódó
„Most már kibaszottul itt az ideje, hogy összefogjunk” – így tüntettek a diákok a státusztörvény ellen
Hétfőn reggeltől estig több demonstrációt is tartottak a fővárosban diákok és tanárok – ellenzéki politikusok részvételével –, mi pedig a nulladik órától kezdve a Karmelita kolostor előtti kordonbontásig követtük a tervezett státusztörvény ellen tüntetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik