Belföld

Erdő Péter: Nem gondolom, hogy Ferenc pápa Magyarországon különleges politikai üzenet megfogalmazására készül

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Erdő Péter bíboros Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, az interjú során az orosz-ukrán háború is szóba került. A portál munkatársa a többi között azt kérdezte az esztergom-budapesti érsektől, hogy „van-e annak többletjelentősége, hogy ebben a már-már világháborús hangulatban a szentatya hazánkba érkezik, ahol társadalmunk nagy többsége a mielőbbi békét, tűzszünetet szorgalmazza a keleti szomszédunkban dúló véres konfliktus kapcsán”?

Erdő Péter válaszát azzal kezdte, hogy

a szentatya ezt a látogatást jóval az orosz–ukrán háború kitörése előtt határozta el, így a mostani találkozásnak sem ez a fő témája. Az más kérdés, hogy ez egy olyan körülmény, amely nagyon komolyan minősíti, egy kicsit be is árnyékolja ezt az időszakot.

Fontos kérdésnek nevezte az ukrajnai menekültek befogadását. Elmondta, hogy „az ő ellátásuk kemény feladat még akkor is, ha a többségük folytatja az útját Nyugat-Európa felé. Még így is sokan maradtak itt, akiket el kellett helyezni, őket segíteni, akár élelmezni kell, és folyamatosan meg kell oldani a gyermekek iskoláztatását is. Ezeket próbáltuk egyházi szervezésben is segíteni, támogatni, még egyházmegyei épületeket is a menekültek rendelkezésére bocsátottunk, és plébániai közösségek is fogadtak érkezőket. Éppen ezért úgy gondolom, mint katolikus közösség is megtettük azt, ami ebben a helyzetben megtehető. A segítő szeretet háborús időkben is az emberségnek és így a békének az ügyét képviseli.”

Azt viszont nem gondolja Erdő Péter, hogy Ferenc pápa Magyarországon különleges politikai üzenet megfogalmazására készül, de azt azért hozzátette: a szentatya szabadsága teljes. Ő dönti el, hogy miként fogalmazza meg a gondolatait, érzéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik