Közélet

Ilyen kiemelt készültséggel várják Ferenc pápát Budapesten

Andreas SOLARO / AFP
Andreas SOLARO / AFP

Ferenc pápa budapesti látogatásának helyszínein, az azokra vezető utakon, illetve a repülőtérről a Szent István-bazilikához vezető három lehetéséges úton a csatornafedeleket is lehegesztik és a kandelábereket is ellenőrzik, írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, a látogatás összes helyszínén és az összes ezekre vezető úton átvizsgálják a csatornahálózatot robbanóanyag és fegyverek után kutatva. Az április 28–30. között apostoli út által érintett közterületek alatti csatornaszakaszokon bombakereső robotokat használnak, de ahova ember is befér, ott személyesen is ellenőriznek a TEK tűzszerészei javarészt.

Nemcsak lehegesztenek egyébként csatornafedeleket, hanem néhány csatornaszakaszt le is zárnak a föld alatt.

A csatornák mellett az érintett útvonalak mentén található kandelábereket, illetve közlekedési lámpákat tartó oszlopokat is ellenőrzik, ugyanígy ellenőrzésre számíthatnak a pápalátogatással érintett területeken lakók, a környező házak, épületek is.

Az egész pápalátogatás alatt mesterlövészek dolgoznak majd, drónokkal is figyelik meg az érintett területeket.  A pápalátogatás tömeghelyszíneit, mint például a Kossuth teret és a Szent István teret csak többszöri átvizsgálás után lehet majd megközelíteni.

Ferenc pápa külföldi útjainak biztosításában ezen kívül a vatikáni titkosszolgálat is részt vesz.

A pápa április 28. és 30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik